Na de scheiding samenwonen met ex-partner
Gaat u scheiden van uw ex-partner? Het kan dan voorkomen dat u verschillende wensen of belangen heeft, ook betreft scheiden & wonen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u wel uit elkaar wilt gaan, maar het moeilijk vindt om uw partner of gezamenlijke woning definitief te verlaten. U kunt er dan voor kiezen om gescheiden samen te blijven wonen. Soms komt het ook voor dat het geen eigen keuze is om samen te blijven wonen na een scheiding, maar de woningmarkt zorgt voor deze situatie. Wij leggen u verder uit wat mogelijk is en waar u rekening mee moet houden.
Wanneer blijft u met uw ex-partner samenwonen?
Partners die graag goed uit elkaar willen gaan voor de kinderen of nog goed met elkaar overweg kunnen, kiezen er vaker voor om na de scheiding nog (voorlopig) samen in dezelfde woning te blijven wonen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de financiële situatie het lastig maakt en ex-partners ervoor kiezen om voorlopig in de gezamenlijke woning te blijven. In Nederland is er namelijk nog steeds sprake van een groot tekort aan woningen.
Waar moet u rekening mee houden?
Tijdens de scheiding is er sprake van woonrecht en maken de meeste stellen afspraken over wie er in de huur- of koopwoning mag blijven wonen. Als u ervoor kiest om gescheiden bij elkaar te blijven wonen, hoeft er op dat moment nog geen duidelijk besluit te komen. Het is belangrijk om te weten dat u beiden nog steeds toeslagpartners bent voor de Belasting als u gezamenlijk verblijft in de woning. Dit betekent wel dat u na de scheiding in de meeste gevallen minder recht hebt op verschillende toeslagen. Het besluit om na de scheiding samen te blijven wonen kan dus gevolgen hebben voor een van beiden als de één (een stuk) meer of minder verdiend dan de ander.
Ervoor kiezen om toch apart te gaan wonen
Besluit u uiteindelijk om toch apart te gaan wonen na een scheiding? Dan is het belangrijk om samen met uw ex-partner goed in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn. Ten eerste is het belangrijk om uw financiële situatie in kaart te brengen. Is het voor u haalbaar om in de koop- of huurwoning te blijven wonen? Of is dat niet mogelijk maar kan uw ex-partner u uitkopen? Dan is het vervolgens ook belangrijk om een goed beeld te hebben van wat er mogelijk is in uw huidige financiële situatie. Hierdoor kunt u gericht kijken naar een volgende woning.
Hierbij is het belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen, zeker als er kinderen in het spel zijn. In het beste geval kunt u hier samen goed uitkomen met tussenkomst van bijvoorbeeld een mediator. Een mediator helpt u met alle zaken die nodig zijn en luistert daarbij onafhankelijk naar de behoeften en belangen van beide ex-partners.
Hulp nodig?
De experts van Judex kunnen u en uw ex-partner onpartijdig verder helpen bij alle vragen over scheiden & wonen. Plan een gratis adviesgesprek in, en u wordt snel verder geholpen.
Ook interessant voor u:
- 5 tips voor vrouwen na een scheiding
- Achternaam veranderen na een scheiding
- Afspraken maken over foto’s van de kinderen op social media
- Akte van berusting
- Alles over alimentatie bij een echtscheiding
- Als gescheiden gezin kerst vieren
- Bewijsvoering in een echtscheidingsproces
- Buitenlands huwelijk ontbinden
- De kosten bij scheiden
- De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020