fbpx
Ga naar content

Woonrecht bij scheiding, wie blijft er in de woning?

Wanneer u gaat scheiden verandert er een hoop, zo ook uw woonsituatie als u samen een woning bezit. Bij een scheidingsprocedure wordt er vaak gesproken over het ‘woonrecht’. Wie mag er (tijdelijk) in de woning blijven en wat zijn de afspraken als een partner de woning (voorlopig) verlaat? Wij leggen het aan u uit.

Wat is woonrecht?

Als u tijdens het huwelijk samenwoont met uw partner en een gemeenschappelijke koopwoning of huurwoning bezit, dan krijgt u bij een scheiding te maken met ‘woonrecht’. U heeft dan beide het recht om op die plek te wonen.

Woonrecht bij scheiding: afspraken maken

U dient bij een scheiding samen te beslissen wie tijdelijk in de woning blijft wonen. Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn vastgelegd over wat er met de woning moet gebeuren, komt het vaak voor dat één van beide partners de woning voorlopig verlaat.

Het is goed om te beseffen dat wanneer een partner besluit te vertrekken, die persoon niet zomaar op deze afspraak kan terugkomen. Hij of zij geeft als het ware zijn woonrecht af. Dit is altijd het geval, ook als het gezamenlijk is afgestemd en hij of zij ook eigenaar is van de woning. Denk dus goed na welke situatie acceptabel is en maak hier samen goede afspraken over. Mediation kan een goede oplossing zijn om hier samen uit te komen.

Wie mag in de woning blijven?

Het kan voorkomen dat beide partners er niet uitkomen om goede afspraken te maken over het woonrecht. Terwijl het samenwonen vaak ook niet meer gaat. In dat geval kan een advocaat een spoedprocedure in gang zetten. Zo kunt u aan de rechtbank vragen om het woonrecht voorlopig alleen aan u toe te kennen. Hierbij wordt er naar meerdere zaken gekeken:

  • Zijn er minderjarige kinderen aanwezig, en welke partner gaat het grootste deel van de zorg op zich nemen?
  • Is er sprake van een grotere betrokkenheid bij de woning door een van de partners?
  • Kan een van de partners gemakkelijker nieuw onderdak vinden?

Zodra de scheidingsprocedure vervolgens in gang is gezet, kunt u bij de rechter een aanvraag indienen om een van de partijen de exclusieve bevoegdheid te geven de woning te bewonen tot zes maanden na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking. Als dit wordt toegewezen door de rechtbank, dan kan degene die de woning moet verlaten wel aanspraak maken op een vergoeding. 

Alleen kunnen dragen

Wie uiteindelijk definitief eigenaar of huurder van de woning wordt, moet wel de kosten kunnen dragen. Bij een koopwoning is daarbij van belang dat de hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat. Mochten beide partners dit niet kunnen opbrengen, dan is de laatste optie om het huis te verkopen en allebei op zoek te gaan naar een nieuwe woning.

Kies voor de juiste hulp

Lukt het niet om afspraken te maken en wilt u hier hulp bij? De experts van Judex kunnen u en uw ex-partner onpartijdig verder helpen.  Plan een gratis adviesgesprek in en u wordt snel verder geholpen.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij scheiden?

De experts van Judex kunnen u onpartijdig helpen bij de gehele afhandeling of een onderdeel van de scheiding. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven