Ga naar content

Kantonrechter: arbeidsovereenkomst is net huwelijk

Volgens de kantonrechter in Almelo is een arbeidsovereenkomst net een huwelijk. Als een van beide partijen niet meer verder wil heeft het volgens deze kantonrechter geen zin om ‘het huwelijk’ in stand te houden.

Dit is op zich een opvallend standpunt. Met een dergelijke redenering zou elke werkgever een einde kunnen maken aan een arbeidsovereenkomst door te stellen dat er een onherstelbare vertrouwensbreuk is ontstaan, ongeacht of er voldoende feiten en omstandigheden zijn die een dergelijke vertrouwensbreuk rechtvaardigen.

Werknemer zit vast wegens verdenking drugssmokkel

Nu was er in de betreffende zaak van de kantonrechter in Almelo wel sprake van bijzondere omstandigheden. Het ging om een werknemer die sinds april van dit jaar niet meer op zijn werk was verschenen zonder de werkgever hierover te informeren. Later bleek de werknemer in verband met verdenking op drugssmokkel maandenlang in Duitslang te hebben vastgezeten. Eind september van dit jaar meldt de werknemer zich dan weer op het werk.

Hoewel verwacht had mogen worden dat de werknemer zich zeer verheugd zou hebben getoond met het feit dat de werkgever hem weer toeliet tot de werkzaamheden, eiste de werknemer op hoge toon dat hij een andere leidinggevende zou krijgen. Volgens de werknemer was zijn huidige leidinggevende altijd zeer autoritair geweest en had dit tot de nodige problemen geleid.

Kantonrechter: werknemer heeft eigen glazen ingegooid

De werkgever was echter niet gediend van de toonzetting waarmee de werknemer zijn eisen kracht bijzette. Volgens de werkgever was er nu een totaal verstoorde arbeidsrelatie ontstaan en zou de samenwerking tussen partijen direct ontbonden moeten worden.

De kantonrechter toonde volledig begrip voor het standpunt van de werkgever. Volgens de rechter had de werknemer met zijn opstelling zijn eigen glazen ingegooid. Hij mocht volgens de rechter blij zijn dat zijn werkgever hem na een afwezigheid van zes maanden überhaupt nog aan het werk wilde zetten.
De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder de werknemer een vergoeding toe te kennen.

Maarten van Gelderen is arbeidsrechtadvocaat bij Van Gelderen Arbeidsrechtdvocaten. Hij is gespecialiseerd in (collectief) ontslag, arbeidsrecht en arbeidsvoorwaarden. Uw reactie is welkom op m.vangelderen@vangelderen.nl

Terug naar boven