Ga naar content

Pensioen: Artikelen

Informatieve artikelen door de Judex redactie

Lijfrenten en de fiscus

Of u nu stortingen doet op een lijfrentespaarrekening,een lijfrentebeleggingsrecht of een lijfrenteverzekering, deze stortingen zijn maar tot een bepaald maximum, de zogenoemde jaarruimte, aftrekbaar van de belasting.

Lees verder

Banksparen (lijfrentespaarrekening)

Sinds 1 januari 2008 is het ook mogelijk om niet via een verzekeringsmaatschappij maar via een bank een lijfrente aan te schaffen. De bedragen die u overmaakt naar een dergelijke lijfrentespaarrekening zijn aftrekbaar als er in uw situatie sprake is van een pensioentekort.

Lees verder

Zijn de premies of koopsom voor een lijfrenteverzekering aftrekbaar?

De premie of koopsom voor een lijfrenteverzekering is alleen fiscaal aftrekbaar als u een zogenaamd pensioentekort heeft. De Belastingdienst heeft een speciale formule ontwikkeld waarmee u kunt vaststellen of u een pensioentekort heeft en zo ja...

Lees verder

Welke soorten lijfrenten zijn er?

Een lijfrente is een levensverzekering die een periodieke uitkering (in vaktaal: een rente) uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een bepaalde datum komt te overlijden.

Lees verder

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een levensverzekering die een periodieke uitkering (in vaktaal: een lijfrente) uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een bepaalde datum komt te overlijden.

Lees verder

Hoe werkt een pensioenregeling bij mijn werkgever?

Veel werknemers bouwen via hun werkgever pensioen op. Een pensioen via uw werkgever kan een goede aanvulling bieden op het AOW-pensioen dat u via de overheid opbouwt. De pensioenregelingen bij werkgevers verschillen nogal per werkgever of branche.

Lees verder

Wat kan ik doen als ik een pensioengat heb?

Volgens de meest gebruikte definitie heeft u een pensioengat als u vanaf uw 65e geen 70% van uw laatstgenoten inkomen bereikt. Die 70% kan opgebouwd zijn uit AOW, opgebouwd pensioen bij een of meer werkgevers en eventuele door u zelf getroffen voorzieningen.

Lees verder

Wat is een goed pensioen en wat is een pensioengat?

Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Een goed pensioen betekent voor iedereen wat anders. Hierbij spelen diverse zaken een rol zoals...

Lees verder

Scheiding en pensioen

Sinds 1995 is de Wet Verevening Pensioenrechten van kracht. Daarin is bepaald dat het pensioen bij scheiding ‘verevend' wordt. Iedere partner heeft recht op de helft van het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.

Lees verder

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik van werkgever verander?

Als u van baan verandert, bouwt u geen pensioen meer op bij uw oude werkgever. De opbouw van uw pensioenaanspraken ligt dan stil. Er is sprake van een zogenaamd slaperspensioen.

Lees verder

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven