fbpx
Ga naar content

Ontslagvergoeding: Veelgestelde vragen

Of u recht heeft op een ontslagvergoeding, is afhankelijk van hoe lang u bij uw werkgever in dienst bent geweest. Als dit minimaal 2 jaar is, heeft u recht op een vergoeding. Dit geldt ook wanneer er sprake was van een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De ontslagprocedure moet dan wel na 1 juli 2015 zijn gestart. De…

Lees verder

Uw werkgever moet in principe de normale tarieven loonbelasting inhouden op uw ontslagvergoeding als u deze vergoeding netto wilt ontvangen. Deze tarieven lopen naar gelang uw inkomen en de hoogte van de ontslagvergoeding op van 33,5% tot maximaal 52%.

Meestal wordt een ontslagvergoeding berekend aan de hand van de zogenaamde kantonrechtersformule. Daarbij wordt het aantal dienstjaren vermenigvuldigd met het bruto maandinkomen van de werknemer. Vervolgens wordt de uitkomst vermenigvuldigd met een zogenaamde correctiefactor. Deze factor beweegt zich meestal tussen 0 en 2.

Nee. Bij ontslag in de proeftijd of aan het einde van een contract voor bepaalde tijd bestaat er bijna nooit recht op een ontslagvergoeding. Als er sprake is van een ontslagsituatie waarbij u geen of slechts gering verwijt treft, is de kans op een ontslagvergoeding behoorlijk groot.

Als het tot een ontslagprocedure komt, de kantonrechter. Maar vaak maken werkgever en werknemer in onderling overleg afspraken over de hoogte van een ontslagvergoeding. De kantonrechtersformule wordt meestal wel als richtsnoer gebruikt.

Dat ligt eraan. Als er sprake is van een structurele situatie (meerdere jaren) en de hoogte van bijvoorbeeld de bonussen fluctueert niet al te zeer, dan heeft u een goede kans dat de kantonrechter deze elementen meeweegt in de zogenaamde B-factor.

In elk geval niet automatisch. U moet hier wel iets voor doen. Via een procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag kunt u een kantonrechter vragen alsnog te beoordelen of u in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding.

De B-factor gaat in principe uit van uw laatstgenoten inkomen. Alleen in uitzonderingssituaties wordt hiervan afgeweken. Stel dat u tien jaar fulltime gewerkt heeft en sinds een half jaar voor twee dagen in de week werkt.

In een dergelijke situatie is het denkbaar dat de kantonrechter bij het bepalen van een ontslagvergoeding voor een deel rekening houdt met uw hogere fulltime salaris.

Ja, in principe wel. Als er steeds sprake is geweest van een overname (of fusie) en uw dienstverband is steeds voortgezet, tellen alle voorgaande dienstjaren mee bij het bepalen van de zogenaamde B-factor

De stamrechtverzekering is in feite een bijzondere levensverzekering die gebruikt kan worden om op een fiscaal gunstige wijze uw ontslagvergoeding uit te laten keren.

Uw werkgever stort in dit geval (een deel van) uw ontslagvergoeding als koopsom bij een verzekeringsmaatschappij van uw keuze, zonder dat de werkgever daarbij (loon)belasting op de ontslagvergoeding hoeft in te houden.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven