fbpx
Ga naar content

Solliciteren: Veelgestelde vragen

Nee, u bent niet verplicht om melding te maken van een strafrechtelijk verleden. De kandidaat-werkgever mag u hierover alleen iets vragen als dit van belang is voor de functie.

Ja. De kandidaat-werkgever mag u niet vragen of u zwanger bent. Ook de vraag of u een kinderwens heeft, mag de kandidaat-werkgever niet stellen. Doet hij dit toch, dan mag u hierover liegen.

De kandidaat-werkgever mag alleen na uw toestemming bij derden, bijvoorbeeld een oud-werkgever, referenties over u inwinnen.

Een assessment is een combinatie van een psychologische test aangevuld met een of meer testen, simulaties of rollenspellen. Vaak nemen assessments een hele dag in beslag.

Het assessmentbureau zal u eerst vragen om toestemming om de uitkomst van het assessment aan de kandidaat-werkgever te verstrekken. U heeft het recht om het assessmentbureau te verbieden de uitkomst aan de kandidaat-werkgever mede te delen.

Uiteraard moet u er in die situatie wel rekening mee houden dat uw kans om voor de betreffende functie in aanmerking te komen minimaal is.

Een verklaring omtrent gedrag (VOG) wordt ook wel een bewijs van goed gedrag genoemd. Het is een verklaring waarbij door justitie wordt beoordeeld of een eventueel strafrechtelijk verleden in de weg staat aan een goede vervulling van de functie.

Als u geen strafblad heeft, krijgt u sowieso een verklaring omtrent gedrag. Maar ook als u wel een strafrechtelijk verleden heeft, kan het best zijn dat u een verklaring omtrent gedrag kunt ontvangen. In dat geval moet uw strafrechtelijke verleden wel volledig losstaan van de functie die u wilt gaan vervullen.

Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. De uitspraak van deze instantie is juridisch niet bindend. U kunt met of zonder een uitspraak van dit college ook de rechter inschakelen.

Dat ligt aan de situatie. Als er sprake is van ernstig onzorgvuldig handelen door de kandidaat-werkgever, dan kan een rechter een schadevergoeding vaststellen.

Om te beoordelen of het in uw situatie zinvol is om de rechter in te schakelen, kunt u het beste contact opnemen met een arbeidsrechtspecialist en hem of haar om een oordeel vragen.

Dat ligt aan de functie die u wilt gaan vervullen. Als u in aanmerking wilt komen voor een functie zoals duiker, brandweerman of piloot, dan is een medische keuring vereist en toegestaan. Gaat het om een administratieve functie dan is een medische keuring niet toegestaan.

Nee. U bent alleen verplicht iets over uw medische achtergrond te vertellen als het gaat over een kwaal of aandoening waardoor u in feite ongeschikt bent voor de functie.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven