fbpx
Ga naar content

Arbeidscontracten: Veelgestelde vragen

Nee, de werkgever is enkel verplicht om u te betalen tot en met de dag waarop u werkzaamheden verricht heeft. Als u halverwege de proeftijd ontslagen wordt, dan heeft u dus ook slechts recht op loon tot halverwege de proeftijd.

Een concurrentiebeding verbiedt u om bij een concurrerend bedrijf aan de slag te gaan of om zelf een concurrerend bedrijf te starten. Als er in uw arbeidsovereenkomst een relatiebeding staat, mag u dit wel. Wat u niet mag is contact onderhouden met relaties van uw oude werkgever.

Dat hangt ervan af. Als uw functie ingrijpend gewijzigd is en uw kansen op de arbeidsmarkt zijn hierdoor aanzienlijk beperkt, dan heeft u een goede kans dat een rechter zal oordelen dat het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk met u overeengekomen had moeten worden. Raadpleeg hierover een arbeidsrechtspecialist.

Nee, niet automatisch. Als de failliete onderneming doorstart of verkocht wordt, dan kan de curator er belang bij hebben om u aan het concurrentiebeding te houden. Is er geen sprake van een doorstartscenario, dan maakt u bij een rechter een goede kans om van uw concurrentiebeding af te komen.

Ja, in principe wel. Als er sprake is van een overgang van de onderneming, dan moet de overnemende partij (de nieuwe werkgever) alle arbeidsvoorwaarden respecteren en zal in principe ook uw concurrentiebeding mee overgaan.

Als u ten onrechte op staande voet ontslagen bent en u wilt dit ontslag niet aanvechten, dan kunt u zich neerleggen bij het ontslag als zodanig en van uw oude werkgever een schadevergoeding eisen. In dat geval komt het concurrentiebeding automatisch te vervallen.

Als u terecht op staande voet ontslagen bent, dan blijft het concurrentiebeding gewoon geldig.

In de wet is geen maximumduur voor een concurrentiebeding opgenomen. In de praktijk wordt twee jaar wel als een soort maximum ervaren. Bij een nog langere duur is de kans groot dat de rechter het concurrentiebeding zal beperken.

Nee. Als uw werkgever uw dienstverband opzegt en daarbij geen of een verkeerde opzegtermijn hanteert, dan spreekt de wet van schadeplichtig ontslag. Dit heeft tot gevolg dat een eventueel overeengekomen concurrentiebeding komt te vervallen.

Dat ligt eraan. Op zich betekent een mogelijke positieverbetering niet dat uw concurrentiebeding automatisch komt te vervallen. Een rechter zal de belangen van u en uw werkgever afwegen. Als u bijvoorbeeld bij uw oude werkgever geen of weinig carrièremogelijkheden heeft en u kunt elders een aanzienlijk betere functie krijgen, dan is de kans wel reëel dat deze belangenafweging in uw voordeel uitpakt.

In principe ontstaat er bij het vierde contract automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat is ook het geval als u nog niet bij het vierde contract bent aanbeland, maar er zijn inmiddels wel 36 maanden verstreken sinds uw indiensttreding.

Op deze hoofdregels zijn wel enkele uitzonderingen, waaronder de mogelijkheid dat er op basis van een CAO afwijkende bepalingen kunnen gelden.

Maak kennis met onze scheidingsexperts

De drie beloftes van Judex

  • ONTZORGING

    Van oriëntatie tot afwikkeling: Judex biedt een totaaloplossing die ontzorgt.

  • PERSOONLIJK

    Service van Judex is altijd persoonlijk en afgestemd op uw specifieke behoeften.

  • KWALITEIT

    Judex werkt alleen samen met de beste gecertificeerde deskundigen.

Uw scheiding is in deskundige handen

Lees meer over onze kwaliteitskeurmerken

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven