Ga naar content

Wat kan ik doen als ik een pensioengat heb?

Volgens de meest gebruikte definitie heeft u een pensioengat als u vanaf uw 65e geen 70% van uw laatstgenoten inkomen bereikt. Die 70% kan opgebouwd zijn uit AOW, opgebouwd pensioen bij een of meer werkgevers en eventuele door u zelf getroffen voorzieningen.

Maar voor sommige mensen is een percentage van 60 of 65 prima leefbaar, terwijl iemand anders misschien een percentage van 80 of 85 nastreeft. Van de Belastingdienst mag u tot maximaal 100% van uw laatstgenoten inkomen aan pensioen opbouwen.

De vragen die u zich dus moet stellen zijn:

  • Wat is mijn verwachte pensioeninkomen?
  • Wat is mijn gewenste pensioeninkomen?
  • Is er een tekort en zo ja, hoe kan dat tekort aangevuld worden?

Deze vragen zijn vaak niet eenvoudig te beantwoorden. Zo weten veel mensen niet welk pensioen ze tot nu toe opgebouwd hebben en welk pensioen ze bij hun huidige werkgever opbouwen. Vooral als u meerdere werkgevers gehad heeft of wanneer u ooit gescheiden bent, is het vaak een hele puzzel om deze gegevens op een rij te krijgen. Een financieel planner kan deze gegevens voor u uitzoeken.

Een aanvullende pensioenregeling is natuurlijk alleen nuttig als uit de antwoorden op bovenstaande vragen blijkt dat uw pensioeninkomen lager zal uitvallen dan verwacht of gewenst. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u een pensioentekort heeft, maar dat u zeer tevreden bent met het pensioeninkomen dat u wel krijgt. Of u heeft meer dan voldoende vermogen opgebouwd dat na pensionering als bron van inkomen gebruikt kan worden. Het treffen van extra pensioenvoorzieningen kan in deze situaties onnodig zijn.

Ook kan het zinvol zijn om eens na te denken over uw gewenste levensstijl na uw pensioendatum. Stort u zich na uw pensionering alleen op relatief goedkope hobby’s als fietsen, vissen of schrijven? Of heeft u juist plannen voor verre, dure reizen? Heeft u een partner met eigen inkomsten? Heeft u spaargeld? De antwoorden op dit soort vragen bepalen hoeveel u straks nodig heeft. Het is dus van belang eerst uw persoonlijk situatie en wensen te inventariseren, voordat u kunt beoordelen of u een pensioentekort heeft.

Een goede financiƫle planning kan hierbij van grote waarde zijn.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven