Ga naar content

Wat is een goed pensioen en wat is een pensioengat?

Op deze vraag is geen simpel antwoord te geven. Een goed pensioen betekent voor iedereen wat anders. Hierbij spelen diverse zaken een rol zoals:

  • uw financiële situatie
  • uw gezinssituatie
  • uw werksituatie
  • uw wensen

Een veelgehanteerde norm voor een goed pensioen is 70% van het loon dat u ontvangt op het moment dat u met pensioen gaat. De gedachte hierachter is dat u met 70% van uw inkomen vanaf uw pensioendatum uw levensstijl kunt blijven voortzetten. Dat zit zo.

Omdat u vanaf 65-jarige leeftijd geen premies volksverzekeringen meer hoeft te betalen zou 70 in plaats van 100% voldoende moeten zijn om uw leven op een financieel prettige wijze voort te kunnen zetten. Zo hoeft u vanaf 65 jaar de volgende premies niet meer te betalen:

  • premies voor de Algemene Ouderdomswet
  • premies voor de Algemene Nabestaandenwet
  • premies voor de Algemene Kinderbijslagwet
  • premies voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Deze premies worden normaal gesproken door de overheid geïnd via de belastingheffing. In de tabel hieronder kunt u zien dat u tot uw 65e verjaardag over de eerste 32.127 euro aan inkomsten maar liefst 31,15% (10.007 euro) aan premies volksverzekeringen moet betalen. Vanaf uw 65e is dit percentage nog maar 13,25% (4.257 euro).

Je kunt het ook anders zeggen. U kunt dus met 82 euro bruto na uw 65e verjaardag net zoveel brood kopen als met 100 euro voor uw 65-jarige leeftijd. Bovendien is de kans groot dat u na uw 65-jarige leeftijd (een groot deel van) uw hypotheek heeft afgelost en daardoor (een groot deel van) de rente en eventuele aflossingen niet meer hoeft te betalen. Ook dit leidt ertoe dat u vanaf uw pensioendatum meestal met 70% van uw laatstgenoten inkomen heel goed uit de voeten kunt.

Die 70% is overigens niet altijd voor iedereen een goed pensioen te noemen. Wat voor de één toereikend is, is voor de ander volstrekt onvoldoende. Voor iemand die in een huurhuis woont, lopen de woonlasten na pensionering gewoon door. Heeft u echter een eigen huis waarvan de hypotheek op uw 65e is afgelost, dan zullen uw maandlasten na uw 65e zoals hierboven omschreven fors dalen.

Haalt u de 70% van het laatstverdiende loon niet dan spreekt men van een pensioentekort of pensioengat.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven