Ga naar content

Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een levensverzekering die een periodieke uitkering (in vaktaal: een lijfrente) uitkeert als u op een vooraf bepaalde datum in leven bent of als u voor een bepaalde datum komt te overlijden. In het laatste geval gaat er na uw overlijden een tijdelijke of levenslange uitkering lopen op het leven van uw nabestaande(n).

Een lijfrenteverzekering kan dus prima dienst doen als oudedagsvoorziening. Met een eenmalige premie (koopsom) of met een periodieke premie (per maand, kwartaal of per jaar) bouwt u met deze lijfrenteverzekering een eindkapitaal op. Dit kapitaal moet dan te zijner tijd omgezet worden in een lijfrente.

Als uw lijfrenteverzekering (of koopsompolis) de einddatum nadert, bent u niet verplicht om met het vrijkomende kapitaal bij dezelfde verzekeraar een lijfrente aan te kopen. U kunt dus bij verschillende maatschappijen offertes vragen. Het is dus aan te raden meerdere offertes te vragen om er zeker van te zijn dat u daadwerkelijk de beste aanbieding krijgt.

Bij deze lijfrente kunt u kiezen voor een tijdelijke of een levenslange vorm. Maar om te voldoen aan de definitie van een periodieke uitkering, moet deze uitkering voldoen aan een overlijdenskans van minimaal 1%. Dat wil zeggen dat de kans dat u tijdens de duur van deze uitkering komt te overlijden, tenminste 1% moet zijn. Deze statistische overlijdenskans kunt u terugvinden op officieel vastgestelde sterftetafels.

Een voorbeeld. Een man heeft vanaf 60 jaar een kans van ongeveer 1% om binnen een jaar te overlijden. Dat wil dus zeggen dat een man van 60 jaar zijn opgebouwde lijfrentekapitaal zou mogen omzetten in een periodieke uitkering van twaalf maanden.

U kunt op eigen initiatief een lijfrenteverzekering afsluiten los van uw eventuele dienstverband bij een werkgever. Onder bepaalde voorwaarden mag u de betaalde premies (of een koopsom, een eenmalige premie) voor deze lijfrenteverzekering fiscaal aftrekken.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven