Ga naar content

Werkgever verrekent ten onrechte studieschuld

Diana Cornelissen werkt sinds drie jaar als incassomedewerkster bij een groot incassobureau. In 2007 gaat Diana tijdens de avonduren een juridische opleiding volgen. De kosten verbonden aan deze opleiding worden door de werkgever betaald.

Diana en haar werkgever sluiten een studieovereenkomst af waar ondermeer in staat dat als de arbeidsovereenkomst op initiatief van Diana beëindigd wordt binnen twee jaar na het afronden van de opleiding, Diana de volledige studiekosten terug moet betalen.

Een paar maanden later raakt Diana verwikkeld in een arbeidsconflict. Haar werkgever dringt er bij Diana diverse malen op aan om een andere baan te gaan zoeken. Kort hierna zegt Diana haar baan op en eindigt het dienstverband. Bij de eindafrekening verrekent de werkgever de volledige studiekosten van de juridische opleiding.

Diana laat het er niet bij zitten en eist via een advocaat bij de rechter deze kosten terug. De rechter stelt Diana in het gelijk omdat zij volgens de rechter niet het initiatief genomen heeft tot de beëindiging van haar dienstverband. Het feit dat Diana uiteindelijk het dienstverband zelf heeft opgezegd betekent volgens de rechter niet dat de werkgever in dit geval de studiekosten mocht verrekenen.

Het is de werkgever zelf geweest die heeft aangedrongen op de beëindiging van het dienstverband. De rechter vindt het niet redelijk dat de studiekosten alsnog door Diana terugbetaald moeten worden.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven