fbpx
Ga naar content

Sollicitant hoeft TBS-verleden niet te melden

Tijdens een sollicitatiegesprek vraagt de werkgever aan de werknemer naar een niet omschreven periode in zijn CV. De werknemer meldt daarop dat hij tijdens die periode van ongeveer tweeënhalf jaar psychische problemen had. Hij vermeldt niet dat hij in verband met een zedendelict strafrechtelijk veroordeeld is en in die periode in een TBS-kliniek verbleef.

De werknemer wordt per 1 april aangenomen als magazijnmedewerker voor de duur van zes maanden. Enkele dagen hiervoor heeft de werknemer de werkgever alsnog geïnformeerd over zijn strafrechtelijke verleden en de TBS. Daarop deelt de werkgever de werknemer mede dat het arbeidscontract niet zal worden voortgezet.

De rechter stelt vast dat een strafrechtelijk verleden van de werknemer gelet op de functie niet direct relevant is. Ook gaat de rechter ervan uit dat het spontaan melden van een strafrechtelijk verleden of TBS een grote belemmering voor een werknemer zal zijn om weer aan het werk te komen. De werknemer was dan ook niet verplicht om de werkgever te informeren over zijn verleden.

Het ontslag wordt door de rechter dan ook ongeldig verklaard.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven