fbpx
Ga naar content

Vrouw gediscrimineerd bij vacature vrachtwagenchauffeur

Op 10 april solliciteert een vrouw telefonisch naar de functie van vrachtwagenchauffeur. Kort daarvoor had zij namelijk bij het UWV Werkbedrijf gezien dat de werkgever twee vrachtwagenchauffeurs zocht. Tijdens het telefoongesprek zegt de werkgever dat beide vacatures vervuld zijn. Als de partner van de vrouw met de werkgever belt, krijgt hij te horen dat er nog een vacature openstaat.

De vrouw dient een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling (inmiddels opgegaan in het College voor de Rechten van de Mens) die tot het oordeel komt dat de werkgever in strijd gehandeld heeft met de wetgeving rondom gelijke behandeling (anti-discriminatiewetgeving). Ook doet de vrouw bij de politie aangifte van discriminatie. Op basis van deze aangifte veroordeelt de strafrechter de werkgever tot een boete van 500 euro.

In een procedure bij de burgerlijke rechter vordert de vrouw vervolgens een schadevergoeding. De rechter stelt vast dat het voor werkgevers verboden is om bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen.

Volgens de rechter heeft de werkgever de vrouw gediscrimineerd door haar te vertellen dat de vacature vervuld was, terwijl dit niet het geval was. Dit bleek voor de rechter ook uit bepaalde uitlatingen die de werkgever in een krant gedaan had. De werkgever had tegen een journalist gezegd: ‘Ik zeg niet dat dat vrouwtje niets kan. Maar voetbal is een mannensport en chauffeuren is ook een mannensport.’

De rechter komt tot de conclusie dat de werkgever onrechtmatig gehandeld heeft en de vrouw recht heeft op een schadevergoeding van 6.000 euro.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven