fbpx
Ga naar content

Contraverzekering overwegen waard bij stamrechtverzekering

Karel Hendriksen is getrouwd met Marie van Dalen. Ze hebben een dochter, Lieke, van 31 jaar.

Op 58-jarige leeftijd verliest Karel zijn baan. Hij krijgt een ontslagvergoeding mee van 90.000 euro. Karel wil met het geld géén risico lopen en ziet niets in het oprichten van een stamrecht BV. Hij heeft niet de ambitie om voor zichzelf te beginnen. Hij kiest voor een 100% gegarandeerde verzekeringsoplossing waarbij hij de mogelijkheid heeft om tussentijds aan het vermogen te kunnen komen.

Karel heeft het zo geregeld dat bij zijn overlijden 110% van de koopsom naar de begunstigde gaat. De begunstiging is bij een stamrechtverzekering vast omschreven. Het geld mag bij overlijden van Karel naar diens echtgenote of naar een kind dat de leeftijd van 30 jaar nog niet heeft bereikt.

Wat gebeurt er met het in de polis opgebouwde kapitaal als Marie overlijdt voor Karel en Karel even later op 60-jarige leeftijd overlijdt?

Omdat Lieke op het moment van overlijden 33 jaar is heeft zij geen recht op enige uitkering uit de stamrechtverzekering. De 110% van de koopsom vervallen aan de ex-werkgever of de verzekeraar.

Hoe had dit vermogensverlies voorkomen kunnen worden?

Door het sluiten van een zogenaamde contraverzekering. Dit is een verzekering die Lieke sluit op het leven van vader Hendriksen. Lieke moet de verzekering wel zelf betalen om het verschuldigd zijn van successierecht over de uitkering te voorkomen.

Vader Hendriksen kan de eenmalige premie (koopsom) aan Lieke schenken. Hiermee stelt pa zijn dochter in de gelegenheid de betaling uit eigen middelen te voldoen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven