fbpx
Ga naar content

Geen recht op kortdurend zorgverlof vanwege gebrek aan noodzakelijke verzorging

Peter is al enige jaren werkzaam als beveiliger. Op 11 september 2007 heeft zijn partner in een particuliere kliniek een buikwandcorrectie laten uitvoeren. De operatie was eigenlijk later gepland, maar doordat een andere operatie uitviel, kon de partner van Peter eerder geholpen worden.

Peter heeft zijn werkgever op 4 september gemeld dat zijn partner geopereerd zou worden. Met toestemming van de werkgever heeft Peter van 11 tot en met 17 september niet gewerkt. Peter heeft in die periode voor zijn partner en hun kinderen (2 en 4 jaar) gezorgd.

Peter is van mening dat hij gedurende deze periode recht heeft op kortdurend zorgverlof. Omdat zijn werkgever dit verzoek niet honoreert, stapt Peter naar de rechter.

De rechter oordeelt dat Peter in dit geval geen recht heeft op kortdurend zorgverlof. Volgens de rechter heeft een werknemer geen recht op kortdurend zorgverlof als er geen sprake is van ‘noodzakelijke verzorging’. De werknemer moet er als het ware alles aan gedaan hebben om te kijken of iemand anders de verzorging mogelijk op zich had kunnen nemen.

Peter en zijn partner hebben de operatiedatum zelf vervroegd waardoor de operatie plaatsvond op een tijdstip dat de ouders van Peter met vakantie waren. Volgens de rechter hadden de ouders van Peter mogelijk wel kunnen bijspringen als de operatie niet vervroegd was. Peter had dus meer rekening moeten houden met de belangen van zijn werkgever.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven