fbpx
Ga naar content

Ontslag na zwangerschapsverlof leidt tot hoge ontslagvergoeding

Mariëtte is al sinds 1995 werkzaam als controller. Mariëtte vervult deze functie op parttime basis voor 26 uur per week.

Tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof van Mariëtte wijzigt de werkgever de functie van Mariëtte in een fulltime functie. Volgens de werkgever was dit noodzakelijk vanwege een nieuw accountingsysteem en verscherpte regelgeving vanuit de Verenigde Staten.

De werkgever biedt Mariëtte deze nieuwe fulltime functie aan. Dit aanbod wijst Mariëtte af, zij wil parttime werkzaam blijven. Na afloop van het verlof gaat Mariëtte onder protest de functie van finance & HR-manager vervullen. De werkgever besluit vervolgens om een ontslagprocedure te starten.

Volgens de rechter stond het de werkgever in dit geval vrij om de oorspronkelijke functie van Mariëtte om te vormen naar een nieuwe fulltime functie, mits de werkgever Mariëtte daarbij op een redelijke wijze tegemoet komt. De werkgever had dit kunnen doen door Mariëtte een andere vergelijkbare functie of een redelijke ontslagvergoeding aan te bieden.

Volgens de rechter is de functie van finance & HR-manager niet vergelijkbaar. De rechter is van mening dat er niets anders opzit dan de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Daar voegt hij wel aan toe dat Mariëtte van deze ontbinding geen enkel verwijt gemaakt kan worden. De rechter vindt daarom dat ontslagvergoeding met toepassing van een correctiefactor van C= 1½ in dit geval passend is. Afgerond komt dit neer op een bedrag van 57.000 euro bruto.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven