fbpx
Ga naar content

De stamrechtverzekering

Bij de stamrechtverzekering (in feite een bijzondere levensverzekering) stort uw werkgever (een deel van) uw ontslagvergoeding als koopsom bij een verzekeringsmaatschappij van uw keuze.

Uw werkgever hoeft in dit geval dus geen (loon)belasting in te houden. De ontslagvergoeding mag bruto (zonder inhoudingen) op de rekening van de verzekeringsmaatschappij worden overgemaakt.

Met de verzekeringsmaatschappij moet u een afspraak maken of u al direct geld, in de vorm van periodiek uitkeringen, aan de verzekering wilt onttrekken of dat u dat pas in de toekomst wilt doen. De stamrechtverzekering is er dan ook in twee varianten:

  1. Direct ingaand stamrecht
  2. Uitgesteld stamrecht

De periodieke uitkering (in vaktaal: lijfrente) moet uiterlijk op uw 65-jarige leeftijd ingaan. De periodieke uitkeringen zijn belast, maar mogelijk valt u op het moment van uitkeren in een lager belastingtarief dan het tarief dat u zou moeten betalen als u had besloten om de ontslagvergoeding direct tot uitkering te laten komen.

Let op: de periodieke uitkeringen mogen alleen uitgekeerd worden aan:

  • uzelf, zolang u in leven bent
  • uw weduwe of weduwnaar (of samenwonende partner)
  • uw kinderen, stiefkinderen of pleegkinderen zolang ze de leeftijd van 30 jaar nog niet hebben bereikt.

Direct ingaand stamrecht

Deze variant is met name interessant als u de ontslagvergoeding wilt gebruiken als aanvulling op uw (WW-)uitkering of op een nieuw (lager) salaris. De uitkeringen gaan in feite in direct nadat de ontslagvergoeding aan de verzekeraar is overgemaakt.

U kunt de uitkering gedurende een bepaalde periode laten lopen of levenslang. U kunt afspreken dat de uitkering alleen afhankelijk is van uw leven, ook is het mogelijk om de uitkering bij uw overlijden door te laten lopen zolang uw partner leeft. De uitkeringen mogen ook in hoogte variëren.

De verzekeraar zal de verschuldigde belasting en premies inhouden op elke uitkering.

Uitgesteld stamrecht

Deze optie is interessant als u niet direct behoefte heeft aan een aanvulling op uw inkomen. U laat de ontslagvergoeding bij de verzekeringsmaatschappij als het ware oprenten (u kunt kiezen voor een bepaalde gegarandeerde aangroei) tot het moment waarop u over het geld wilt beschikken.

U kunt op ieder willekeurig moment (maar niet later dan uw 65-jarige leeftijd) bepalen of, en zo ja, hoeveel geld u wilt opnemen. Wel moet opname plaatsvinden door middel van een periodieke uitkering. Met een uitgesteld stamrecht kunt u het geld dus bijvoorbeeld laten staan als aanvulling op toekomstig pensioen of om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken.

Bij eerder overlijden kunt u het opgebouwde saldo in de vorm van een nabestaandenuitkering aan uw partner uit laten keren of aan kinderen die de leeftijd van 30 jaar nog niet bereikt hebben.

De verzekeraar zal de verschuldigde belasting en premie inhouden op de periodieke uitkeringen.

Maak tijdig uw keuze

Als u van plan bent om de ontslagvergoeding niet direct uit te laten betalen, is het verstandig om uw werkgever op tijd te melden dat hij de vergoeding (nog) niet op uw bankrekening moet storten. Doet de werkgever dit wel, dan zal hij direct de verschuldigde belasting inhouden en ontvangt u slechts het resterende netto deel.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven