Ga naar content

Hoeveel belasting moet ik betalen over mijn ontslagvergoeding?

Over een ontslagvergoeding moet inkomstenbelasting (box 1) betaald worden. Uw werkgever zal direct bij het uitbetalen van de ontslagvergoeding de verschuldigde belasting moeten inhouden en aan de belastingdienst afdragen.

Het bedrag dat u uiteindelijk over uw ontslagvergoeding moet betalen is afhankelijk van uw totaal belastbare inkomen in het jaar waarin de ontslagvergoeding uitgekeerd wordt. De belastingtarieven per 1 januari 2014 bedragen (box 1):

 • 36,25% over een belastbaar inkomen tot € 19.645
 • 42% over een belastbaar inkomen vanaf € 19.645 en tot € 56.532
 • 52% over een belastbaar inkomen vanaf € 56.532

Als werknemer ontvangt u dus altijd slechts het netto equivalent van de ontslagvergoeding. Bij uw aangifte inkomstenbelasting moet dan precies bekeken worden of uw werkgever te veel of mogelijk te weinig belasting heeft ingehouden.

Een voorbeeld.
Marcel de Ruiter wordt op 1 september 2014 ontslagen en ontvangt een ontslagvergoeding van € 25.000 bruto. Zijn werkgever houdt bij de eindafrekening 52% loonheffing op deze ontslagvergoeding in. Marcel krijgt dus slechts € 12.000 netto op zijn bankrekening bijgeschreven. Bij de aangifte inkomstenbelasting over 2014 wordt duidelijk dat het totaal belastbare jaarinkomen van Marcel bestaat de optelsom van het loon dat Marcel tot 1 september 2014 van zijn werkgever ontving, de WW-uitkering die Marcel gedurende de laatste vier maanden van 2014 ontving en de ontslagvergoeding.

Het totaal belastbare jaarinkomen blijkt dan € 55.000 bruto te bedragen. Daarmee moet Marcel over de top van zijn inkomen 42% belasting betalen. De werkgever heeft dus, achteraf bezien, te veel loonheffing ingehouden op de uitbetaling van de ontslagvergoeding. Marcel heeft nog recht op een belastingteruggave van € 2.500 (10% van € 25.000).

Stamrechtvrijstellng per 1 januari 2014 afgeschaft 
Tot 1 januari 2014 kon een werknemer een beroep doen op de stamrechtvrijstelling. Op grond van deze vrijstelling kon een werknemer zijn werkgever verzoeken om de ontslagvergoeding bruto, dus zonder fiscale inhoudingen, over te maken naar een speciale bankspaarrekening of naar een rekening van een stamrecht B.V. De stamrechtvrijstelling is per 1 januari 2014 afgeschaft. 

Daarmee zijn de mogelijkheden om nog enig fiscaal voordeel te behalen bij het ontvangen van een ontslagvergoeding beperkt tot de middelingsregeling en dichten van een eventueel pensioentekort.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven