fbpx
Ga naar content

Rechter wijkt af van sociaal plan

Een werknemer van 41 jaar oud werkt sinds 2001 bij een telecombedrijf. Zijn functie is Senior Customer Service Manager en zijn salaris bedraagt ca. 3.700 euro per maand. Eind 2006 wordt er door de werkgever een reorganisatie doorgevoerd en komt de functie van de werknemer te vervallen.

De werkgever heeft met de vakbonden een sociaal plan afgesloten. Volgens dit plan hebben de werknemers tijdens een bepaalde duur de keuze uit een ontslagvergoeding op basis van de neutrale kantonrechtersformule of een aanvulling op de WW-uitkering. Als de werknemer geen keuze maakt, dan komt hij volgens het sociaal plan in aanmerking voor de aanvulling op de WW-uitkering. Ook is er in het sociaal plan een zogenaamde hardheidsclausule opgenomen. Op grond van deze clausule kan de werkgever van de strikte toepassing van het sociaal plan afwijken in het geval van een bijzondere situatie.

De werknemer solliciteert tijdens de reorganisatie naar een andere functie maar wordt hiervoor afgewezen. Daarna start de werkgever een ontslagprocedure bij de kantonrechter. In deze procedure verzoekt de werkgever om ontbinding van het arbeidscontract van de werknemer en biedt de werkgever de werknemer een aanvulling aan op zijn WW-uitkering. Doordat de werknemer geen keuze heeft gemaakt voor optie 1 (een ontslagvergoeding op basis van de neutrale kantonrechtersformule) komt hij hiervoor niet meer in aanmerking, aldus de werkgever.

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. Volgens de rechter is het duidelijk geworden dat de functie van de werknemer is komen te vervallen en dat hij niet in aanmerking komt voor de andere functie. Wel geeft de kantonrechter aan dat het niet redelijk zou zijn als de werknemer alleen nog maar recht heeft op een aanvulling op zijn WW-uitkering. Dat de werknemer niet tijdig een keuze heeft gemaakt komt mede doordat hij naar een andere functie heeft gesolliciteerd. Dit kan de werknemer niet kwalijk genomen worden. Bij het vaststellen van de ontslagvergoeding gaat de kantonrechter dan ook uit van de neutrale kantonrechtersformule.

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven