fbpx
Ga naar content

Levensloop en ontslag

Als uw dienstverband eindigt, heeft dat in principe geen effect op uw levenslooptegoed. Op het moment dat u weer bij een nieuwe werkgever in dienst treedt, kunt u bij deze nieuwe werkgever doorgaan met het sparen in de levensloopregeling.

U mag er ook voor kiezen om bij het einde van uw dienstverband uw levenslooptegoed in een keer uit te laten keren. U moet er dan wel rekening mee houden dat het volledige saldo progressief belast wordt volgens de tarieven inkomstenbelasting van box 1.

Gedwongen levenslooptegoed opnemen?

Uw werkgever kan u niet verplichten om uw levenslooptegoed op te nemen om daarmee uw arbeidsduur te verminderen of om daarmee tijdelijk lagere loonkosten te realiseren. Alleen met uw instemming kan het levenslooptegoed worden ingezet om een onbetaald verlof te financieren.

Werkgever failliet

Als uw werkgever niet meer bestaat (bijvoorbeeld als gevolg van faillissement) en u wilt levensloopverlof opnemen, dan mag de financiële instelling op verzoek van u het levenslooptegoed rechtstreeks aan u overmaken onder inhouding van loonheffing. U heeft dan geen recht op de zogenaamde levensloopverlofkorting.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven