fbpx
Ga naar content

Spaarloon als lijfrente of pensioen: dubbel fiscaal voordeel

De spaarloonregeling is met ingang van 1 januari 2012 afgeschaft. In veel gevallen werd het spaarloon op een geblokkeerde spaarloonrekening gezet en krijgt u hierover een rentevergoeding. U mocht de spaarloonbedragen echter ook gebruiken om een lijfrenteverzekering aan te kopen of als vrijwillige extra bijdrage aan een pensioenregeling.

U mocht het spaarloon als het ware gebruiken om een oudedagsvoorziening op te bouwen of te verbeteren. Het spaarloon gaf dan als het ware tweemaal een belastingvoordeel:

  1. de bedragen die u spaarde via de spaarloonregeling werden rechtstreeks ingehouden op uw bruto loon en u was hierover geen belasting of premies verschuldigd
  2. de premies die u betaalde voor de lijfrenteverzekering mocyt u aftrekken van uw belastbaar inkomen. Als u het spaarloon gebruikte als vrijwillige eigen bijdrage voor uw pensioenregeling die bij uw werkgever liep, dan leverde dit u ook een extra belasting voordeel op

Een voorbeeld.

Rudolf Gerritsen wil in 2009 deelnemen aan de spaarloonregeling van het bedrijf waar hij werkt. Hij wil het spaarloon gebruiken voor een erkende bestedingsmogelijkheid, namelijk als vrijwillige eigen bijdrage aan pensioen. Zowel het spaarloonreglement als het pensioenreglement laten deze keuze toe.

Deelname aan de spaarloonregeling verlaagt het bruto loon van Rudolf met 51,08 euro. Over dit bedrag zijn geen loonbelasting en sociale premies verschuldigd. Door het spaarloon te gebruiken als vrijwillige eigen bijdrage aan pensioen bespaart Rudolf zich nogmaals loonbelasting en premies.

Tegenover de dubbele aftrek staat wel de verplichting om op de pensioendatum het opgebouwde bedrag te gebruiken voor aankoop van een maandelijkse uitkering die op haar beurt dan weer belast is.

Om gebruik te mogen maken van de aftrekbaarheid van de betaalde lijfrentepremie, moet er wel sprake zijn van een tekort in uw pensioenopbouw. Om te berekenen of hiervan sprake is, maakt de belastingdienst gebruik van een rekenformule. Aan de hand van deze rekenformule wordt uw zogenaamde jaarruimte (welk bedrag mag u aftrekken als premie voor een oudedagsvoorziening?) berekend.

Spaarloon als lijfrentepremie of niet?

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kon het voordelig zijn om uw spaarloonbedragen in te zetten als premies voor een oudedagsvoorziening.

Omdat de spaarloonregeling met ingang van 1 januari 2012 is afgeschaft, kunt u geen nieuwe stortingen meer doen. Aan de belastbaarheid van een door u met spaarloonbedragen aangekochte lijfrente verandert niets.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven