fbpx
Ga naar content

Kan ik als uitzendkracht bij de opdrachtgever in dienst treden?

Het komt regelmatig voor dat de samenwerking tussen de uitzendkracht en de inlener zo goed bevalt dat de inlener de uitzendkracht een arbeidsovereenkomst aanbiedt. Als u een dergelijk aanbod krijgt, zijn met name twee zaken voor u van belang:

Proeftijd

Als u bij de inlener in dienst treedt en u gaat daar dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden verrichten, dan is een proeftijd nietig. Dat wil zeggen dat deze proeftijd, ook al staat deze in het arbeidscontract vermeld, niet geldig is. Als u echter andere werkzaamheden gaat verrichten waarvoor andere vaardigheden of verantwoordelijkheden gelden, dan kan de nieuwe werkgever wel een proeftijd met u overeenkomen.

Bepaalde of onbepaalde tijd?

De meeste werkgevers willen een uitzendkracht in eerste instantie in dienst nemen op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Toch is dit lang niet altijd mogelijk en ontstaat er nogal eens (onbedoeld) een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Ketenregeling is van toepassing

Volgens de wet is het voor een werkgever mogelijk om maximaal drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan met een werknemer binnen een periode van maximaal 36 maanden. De vierde arbeidsovereenkomst (of na 36 maanden) is automatisch een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Dit noemt men ook wel de ketenregeling.

Let u goed op dat uw uitzendovereenkomst(en) voor deze wettelijke regeling meetellen. Dat wil zeggen dat als u bijvoorbeeld op basis van drie uitzendovereenkomsten voor het uitzendbureau gewerkt heeft, het arbeidscontract dat u door de inlener wordt aangeboden automatisch voor onbepaalde tijd is. Met andere woorden, uw arbeidsverleden bij het uitzendbureau kan tot gevolg hebben dat u bij de inlener direct voor onbepaalde tijd in dienst treedt of dat u nog slecht een of twee keer een contract voor bepaalde tijd aangeboden kunt krijgen.

Ook als u tijdens de uitzendperiode een of enkele malen ziek bent geweest, geldt de periode na uw ziekte als een nieuwe uitzendovereenkomst. Zonder dat u het zelf misschien realiseert zou u dus als drie (of meer) uitzendcontracten gehad kunnen hebben voordat u bij de inlener in dienst getreden bent. Dit betekent dat u direct voor onbepaalde tijd bij de inlener in dienst gekomen bent.

Neem contact op met een arbeidsrechtadvocaat als u twijfelt over de vraag of u inmiddels voor onbepaalde tijd in dienst bent.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven