fbpx
Ga naar content

Mag ik mijn werkgever beconcurreren als ik geen concurrentiebeding heb?

Als u geen concurrentie- of relatiebeding heeft, dan bent u in principe volledig vrij in uw arbeidskeuze. U mag zondermeer bij een concurrerende onderneming aan de slag en ook mag u zelf een concurrerende onderneming starten.

Toch mag u uw oude werkgever geen onrechtmatige concurrentie aandoen. U handelt onrechtmatig als:

  • U stelselmatig relaties van uw oude werkgever benadert, én
  • U daarbij gebruik maakt van kennis en informatie die u verkregen hebt bij uw oude werkgever.

Stel u hebt jarenlang gewerkt op een makelaarskantoor en u besluit na verloop van tijd zelf een makelaarskantoor te beginnen. Vlak voor uw vertrek stuurt u, met behulp van de klantenlijst van uw werkgever, een brief naar alle relaties. U schrijft hen dat u de onderneming gaat verlaten, maar dat u zelf een eigen makelaarskantoor gaat beginnen. U sluit af met de vermelding van de nieuwe contactgegevens van uw onderneming.

De kans is groot dat een rechter deze handelwijze onrechtmatig vindt, ook al zou u niet gebonden zijn aan een concurrentie- of relatiebeding. Bij onrechtmatig handelen kunt u onder meer veroordeeld worden tot het betalen van een schadevergoeding.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven