fbpx
Ga naar content

Kan mijn proeftijd verlengd worden?

Een proeftijd kan buiten de maximale duur van een of twee maanden niet verlengd of opschort worden. Denkt u bijvoorbeeld aan de situatie waarbij u kort na aanvang van uw werkzaamheden bij een nieuwe werkgever ziek wordt. De werkgever zou u dan kunnen voorstellen om de proeftijd te verlengen met de duur van de ziekte. Ook als u met dit voorstel zou instemmen, is dit niet geldig. De maximale proeftijd bedraagt één of twee maanden en kan dus niet verlengd worden.

Contractsduur aanpassen in de proeftijd

Wat nu als de werkgever tijdens de proeftijd voorstelt om uw jaarcontract om te zetten in een halfjaarcontract. Of om uw arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd om te zetten naar een contract voor bepaalde tijd? Mag dit?

In de rechtspraak zijn verschillende uitspraken te vinden van rechters die het toelaatbaar vinden dat een werkgever tijdens de proeftijd aan zijn werknemer kan voorstellen om het bestaande arbeidscontract in duur te beperken of om het contract voor onbepaalde tijd om te zetten naar een contract voor bepaalde tijd. Als u als werknemer met deze keuze geconfronteerd zou worden is het verstandig om in elk geval “onder protest” akkoord te gaan met het nieuwe arbeidscontract. Dit biedt u de mogelijkheid om later alsnog op deze aanpassing van uw arbeidscontract terug te komen.

Toch zal een rechter een dergelijke situatie niet snel als ontoelaatbaar beschouwen. Dit was overigens wel het geval bij een werkgever die ongeveer een week voor het verstrijken van de proeftijd had aangegeven dat het arbeidscontract niet in de proeftijd beëindigd zou worden, maar hier enkele dagen later alsnog op terugkwam. Dit was volgens de rechter onacceptabel.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven