fbpx
Ga naar content

Misbruik van de proeftijd

De heer Van der Wiel is op 1 februari bij een detacheringsbedrijf in dienst getreden op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Partijen zijn daarbij een proeftijd van twee maanden overeengekomen.

Pas op 23 februari wordt de  heer Van der Wiel voor het eerst door de werkgever opgeroepen om werkzaamheden bij een opdrachtgever te gaan verrichten. Het ging hierbij om een kleine klus voor de duur van één uur. Bovendien betrof het werkzaamheden waarvoor de werknemer eigenlijk niet was aangenomen.

Een paar dagen later, op 29 februari, deelt de werkgever de heer Van der Wiel mede dat hij ontslagen wordt. De werkgever en de werknemer raken in een procedure verwikkeld. De rechter komt tot het oordeel dat de werkgever onzorgvuldig gehandeld heeft door de werknemer op deze wijze te ontslaan. Na de ultrakorte tewerkstelling van 23 februari had de werkgever, bij twijfels over de geschiktheid van de werknemer, nader moeten onderzoeken of de werknemer inderdaad ongeschikt was voor de functie. De werkgever wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van ca. 10.000 euro bruto.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven