fbpx
Ga naar content

Verlenging proeftijd niet toegestaan

Mevrouw Versteegh treedt met ingang van 1 juli 2012 bij een ICT-onderneming in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van een jaar. In de arbeidsovereenkomst is een proeftijd opgenomen van een maand.

Op 14 juli 2012 wordt mevrouw Versteegh ziek en moet zij noodgedwongen twee weken thuis blijven. De werkgever stelt mevrouw Versteegh voor om de proeftijd met de duur van de ziekte (twee weken) te verlengen. Mevrouw Versteegh, niet bekend met de regels rondom de proeftijd, stemt hiermee in. Mevrouw Versteegh herstelt en hervat met ingang van 28 juli 2012 haar werkzaamheden.

Op 8 augustus 2012 ontslaat de werkgever mevrouw Versteegh met een verwijzing naar de verlengde proeftijd. Mevrouw Versteegh besluit daarop juridisch advies in te winnen en krijgt te horen dat de overeengekomen verlening van haar proeftijd helemaal niet geldig was. De adviseur van mevrouw Versteegh sommeert de werkgever daarop om het loon door te betalen en te bevestigen dat het dienstverband tussen partijen nog gewoon in stand gebleven is. Als de werkgever dit weigert, start mevrouw Versteegh een gerechtelijke procedure.

De rechter maakt korte metten met het standpunt van de werkgever. Volgens de rechter is de verlengde proeftijd ongeldig en is de werkgever verplicht om het loon van mevrouw Versteegh normaal te blijven doorbetalen. Omdat de arbeidsverhouding tussen partijen inmiddels grondig verstoord is geraakt, besluit de rechter om de arbeidsovereenkomst alsnog te ontbinden. Daarbij wordt de werkgever veroordeelt om mevrouw Versteegh een ontslagvergoeding te voldoen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven