fbpx
Ga naar content

Werknemer mag werkgever beconcurreren

Een werknemer besloot na een dienstverband van vijftien jaar als zelfstandige aan de slag te gaan. Hoewel partijen een concurrentiebeding waren overeengekomen, had dit beding alleen werking binnen een straal van vijftig kilometer rondom de vestigingsplaats van de werkgever. Omdat de werknemer zijn concurrerende onderneming buiten deze straal vestigde, was het concurrentiebeding niet van toepassing.

Toch vond de werkgever dat de werknemer onrechtmatig gehandeld door klanten van de werkgever te benaderen. Het gerechtshof kwam echter tot de conclusie dat de werknemer niets kon worden verweten. Volgens de rechter stond het de werknemer vrij (er was geen relatiebeding overeengekomen) om deze bedrijven te benaderen en zijn nieuwe bedrijf te presenteren. De wervingsbrieven die de werknemer had verzonden wezen op zijn ervaring en expertise, maar vermeldden bijvoorbeeld geen mededeling dat de werknemer het werk goedkoper kon doen dan zijn oude werkgever.

Verder kon de werkgever in deze procedure niet bewijzen dat het ging om belangrijke klanten waarmee de werkgever een duurzame of exclusieve relatie onderhield. Tot slot stelde de rechter vast dat de werknemer geen gebruik had gemaakt van vertrouwelijke gegevens van de werkgever bij het maken van de wervingsbrieven.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven