fbpx
Ga naar content

Werknemer met concurrentiebeding moet 25.000 euro aan boetesommen betalen

Een werknemer is op 1 augustus 2010 op basis van een jaarcontract in dienst getreden bij een fabrikant van navigatiesystemen in de functie van Product Manager Content. Zijn salaris bedraagt ongeveer EUR 4.200 bruto per maand. Het jaarcontract wordt een keer verlengd, maar op 29 maart 2012 ontvangt de werknemer een brief dat zijn contract met ingang van 1 augustus 2012 niet meer verlengd zal worden. Hij wordt daarbij voor de resterende vier maanden van het arbeidscontract op non-actief gesteld.

Op 1 augustus 2012 treedt de werknemer in dienst bij een concurrent van zijn oude werkgever. Hij gaat daar een leidinggevende functie vervullen en ongeveer 6.250 euro bruto per maand verdienen.

De oude werkgever start hierop een kort geding procedure en vraagt de rechter om de werknemer te verbieden bij de concurrent te werken. Ook vraagt de oude werkgever aan de rechter om de werknemer te veroordelen tot het betalen van een bedrag van 50.000 euro wegens vervallen boetes.

De rechter stelt vast dat het concurrentiebeding geldig is. De werknemer had nog wel aangevoerd dat het concurrentiebeding geen geografische beperking kende, maar dit is volgens de rechter ook niet noodzakelijk. De werkgever kon volgens de rechter echter niet aangeven over welke concurrentiegevoelige kennis de werknemer na de vier maanden van non-activiteit nog beschikte. De rechter komt dan ook tot het oordeel dat de oude werkgever geen concrete schade heeft ondervonden van de overstap van de werknemer. De werknemer mag van de rechter dan ook bij de concurrent aan de slag.

Wel neemt de rechter het de werknemer kwalijk dat hij zonder enig overleg en in strijd met het concurrentiebeding direct na zijn ontslag bij zijn oude werkgever bij een concurrent in dienst getreden is. Volgens de rechter moet de werknemer daarom een deel van de vervallen boetesommen, zoals opgenomen in het concurrentiebeding, betalen.

Omdat de werknemer een aanmerkelijke promotie heeft kunnen maken en hij door zijn oude werkgever op non-actief gesteld is, beperkt de rechter de door de werknemer te betalen boetesom tot in totaal 25.000 euro.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven