fbpx
Ga naar content

Wat is de NVP Sollicitatiecode?

De NVP Sollicitatiecode is een door de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling (NVP) opgesteld document met gedragsregels waaraan elke werkgever en sollicitant zich bij het aannemen van personeel zou moeten houden. Deze code is geen wet en een werkgever is dus niet verplicht om zich aan deze code te houden.

Toch vormt de NVP Sollicitatiecode voor veel organisaties een uitgangspunt bij de werving en selectie van personeel. Als u vindt dat een werkgever in strijd met deze code gehandeld heeft, dan kunt u bij de NVP een klacht indienen.

In de NVP Sollicitatiecode staat bijvoorbeeld beschreven dat:

  • Elke sollicitant goed en volledig geïnformeerd moet worden over de functie en over het verloop van de sollicitatieprocedure.
  • De kandidaat-werkgever aan de sollicitant alleen die informatie vraagt die nodig is voor het op een goede manier vervullen van de functie.
  • De kandidaat-werkgever in verband met de privacy vertrouwelijk om gaat met de gegevens van de sollicitant.
  • De kandidaat-werkgever pas om een pasfoto mag vragen nadat de sollicitant is uitgenodigd.
  • De kandidaat-werkgever alleen informatie bij derden op mag vragen (inwinnen van referenties) nadat de sollicitant daarvoor toestemming gegeven heeft.
  • Als een sollicitant wordt afgewezen voor de vacature, hij of zij hiervan binnen twee weken na dit besluit schriftelijk (per brief of e-mail) bericht moet krijgen.

Als u van mening bent dat een werkgever zich niet aan een van de gedragsregels rondom een sollicitatie gehouden heeft, kunt u hierover een klacht indienen bij de Klachteninstantie NVP Sollicitatiecode. De uitspraak van deze klachteninstantie is weliswaar niet bindend, maar kan mogelijk wel een rol spelen bij een eventuele juridische procedure.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven