Ga naar content

Hoe zit het met mijn lease-auto, provisie en onkosten tijdens ziekte?

Als u ziek wordt, blijft u in principe recht houden op een aantal arbeidsvoorwaarden zoals het gebruik van een lease-auto, laptop en/of mobiele telefoon. U hoeft deze zaken in feite alleen in te leveren als hiervoor een speciale regeling geldt.

Sommige werkgever hebben bijvoorbeeld in de arbeidsvoorwaarden een bepaling opgenomen dat de lease-auto moet worden ingeleverd als de werknemer 3 maanden ziek is. In dat geval kunt u wel verplicht zijn om deze auto in te leveren.

Ook heeft u tijdens ziekte in principe recht op doorbetaling van (uw gemiddelde) variabele beloning, overwerktoeslag en dertiende maand. Een onkostenvergoeding kan door de werkgever soms wel stopgezet worden.

Als u daadwerkelijk bonnetjes moet inleveren om in aanmerking te komen voor een onkostenvergoeding, dan kan de werkgever zich op het standpunt stellen dat u tijdens uw ziekteperiode geen onkosten hoeft te maken. U heeft dan ook geen recht op deze vergoeding. In veel gevallen is een onkostenvergoeding in feite verkapt salaris. In dat geval zou uw werkgever ook tijdens ziekte deze vergoeding betaalbaar moeten stellen.

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven