Ga naar content

Welke arts bepaalt uiteindelijk of ik ziek ben?

Als u zich ziek meldt, krijgt u in eerste instantie vaak te maken met de bedrijfsarts die door de werkgever ingeschakeld wordt. Maar mogelijk heeft ook uw huisarts en/of specialist een mening over uw arbeidsongeschiktheid.

In eerste instantie is het de bedrijfsarts die bevoegd is om een oordeel te geven over de vraag of u in staat bent om uw werkzaamheden te hervatten. Ook al vindt uw huisarts bijvoorbeeld dat u (nog) niet aan het werk kunt, het oordeel van de bedrijfsarts telt in het algemeen zwaarder.

Als u het dus niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts, dan kunt u bij het UWV een zogenaamd deskundigenoordeel aanvragen (ook wel ‘second opinion’ genoemd). Als uw huisarts of specialist bereid is om een schriftelijke verklaring af te geven of telefonisch inlichtingen te verschaffen aan de UWV arts, breng dit dan bij het UWV onder de aandacht.

In veel zaken is het deskundigenoordeel van het UWV doorslaggevend. Maar een rechter is niet gebonden aan dit oordeel. Als u het niet eens bent met het UWV oordeel en u kunt aan de hand van een aantal andere medische verklaringen aantonen dat u echt niet in staat bent om te werken, dan bestaat de kans dat de rechter uw argumenten overneemt.

Uiteraard hangt dit sterk van uw persoonlijke situatie af. Neem hierover contact op met een arbeidsrechtspecialist en laat u goed informeren over uw kansen en risico’s.

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven