fbpx
Ga naar content

Kan ik tijdens en eventueel ook voorafgaand aan de proeftijd ontslag nemen?

Ontslag nemen tijdens de proeftijd kan in feite altijd. De proeftijd is juist bedoeld als een soort proefperiode voor beide partijen. Als u het werk of uw werkgever niet leuk vindt, kunt u op elk moment in de proeftijd ontslag nemen.

Ontslag nemen in de proeftijd kan mondeling, maar om misverstanden te voorkomen is het meestal raadzaam om uw ontslagname ook schriftelijk aan uw werkgever te bevestigen. Denk wel goed na over een ontslagname met name vanwege de gevolgen. Zo is de kans erg groot dat u geen recht (meer) heeft op een WW-uitkering. En uiteraard stopt uw salaris onmiddellijk, u heeft dus ook geen recht meer op doorbetaling van uw loon tot aan het einde van de proefperiode.

Soms komt het voor dat een werknemer al ontslag wil nemen voordat de proeftijd begonnen is. Stel u sluit in oktober een arbeidsovereenkomst met een nieuwe werkgever. U spreekt af dat de arbeidsovereenkomst start op 1 december en dat de maand december als proeftijd zal gelden. Halverwege november wordt u spontaan benaderd door een andere werkgever die u een functie aanbiedt die u al jaren ambieert. Kunt u nu zonder risico’s de eerste werkgever vóór 1 december melden dat u niet meer van plan bent om daar te gaan werken?

Ja, dat kunt u doen. In het algemeen zal een rechter accepteren dat een werknemer nog voordat de proeftijd daadwerkelijk begonnen is, al opzegt. Helemaal zonder risico is dit echter niet. Als de werkgever bijvoorbeeld op uw verzoek of met uw instemming al bepaalde kosten gemaakt heeft (denk bijvoorbeeld aan het laten drukken van visitekaartjes of het bestellen van een leaseauto) dan loopt u het risico dat een rechter tot het oordeel komt dat u (een deel van) deze kosten moet vergoeden.

Houd er ook rekening mee dat u alleen kunt opzeggen voorafgaand aan de start van het arbeidscontract als er een proeftijd is. Zonder proeftijd zult u tenminste een opzegtermijn in acht moeten nemen. In sommige arbeidscontracten voor bepaalde tijd is zelfs helemaal geen opzegmogelijkheid opgenomen.

In theorie betekent dit dat u een dergelijk contract in principe moet uitdienen. In de praktijk lost zich dit vaak op doordat werknemer en werkgever in onderling overleg afspraken maken over de beëindiging van het contract. De meeste werkgevers zitten namelijk niet te wachten op het voorzetten van een arbeidscontract in een situatie waarbij de werknemer niet meer gemotiveerd is.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven