Ga naar content

Heb ik na ontslag op staande voet nog recht op een ontslagvergoeding?

Als u terecht op staande voet ontslagen bent natuurlijk niet. U verliest in dat geval niet alleen uw inkomen en uw recht op een WW-uitkering, maar u verspeelt ook uw recht op een ontslagvergoeding.

Maar als u onterecht op staande voet ontslagen bent en er van de verwijten aan uw adres weinig of niets overblijft, is de kans groot dat u recht heeft op een bepaalde vorm van schadevergoeding. In de praktijk leidt een onterecht gegeven ontslag op staande voet heel vaak toch nog tot een beëindiging van uw dienstverband vanwege het feit dat de verhouding tussen u en uw werkgever totaal verstoord geraakt is.

Als een rechter daarbij tot het oordeel komt dat deze verstoring aan uw werkgever te verwijten valt, dan kan uw werkgever veroordeeld worden om u een forse ontslagvergoeding te betalen. Uw werkgever had namelijk beter moeten weten. De exacte hoogte van de ontslagvergoeding hangt af van uw specifieke omstandigheden waaronder de lengte van uw dienstverband, uw leeftijd en de hoogte van uw salaris.

Toch kan het vrij lang duren voordat duidelijk wordt of en zo ja, in welke mate u recht heeft op een ontslagvergoeding. Bij ontslag op staande voet staan werkgever en werknemer lijnrecht tegenover elkaar en is een werkgever niet snel bereid om zijn ongelijk te bekennen. Mogelijk moet u zelfs meerdere procedures voeren om uw gelijk te halen. Laat u daarom goed adviseren over uw kansen en risico’s als u met ontslag op staande voet geconfronteerd wordt.

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven