Beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden bij Wet Werk en Zekerheid
Sinds de WWZ is het nog altijd mogelijk om de arbeidsovereenkomst door middel van gezamenlijk overleg te beëindigen. Dit wordt ook wel een beëindiging met wederzijds goedvinden genoemd. In dit geval dienen alle punten die met het einde van de arbeidsovereenkomst samenhangen te worden geregeld. Het is verstandig om de afspraken dan vast te leggen in een beëindigingsovereenkomst, ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. Deze punten zijn o.a. datum einde arbeidsovereenkomst, eventuele vergoeding en of de werknemer al dan niet aan het concurrentie-en relatiebeding wordt gehouden.
De werknemer heeft geen aanspraak op een transitievergoeding indien de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd met wederzijds goedvinden. Maar een werknemer zal natuurlijk in de praktijk niet snel instemmen met een vaststellingsovereenkomst als er geen transitievergoeding is aangeboden.
Bedenktijd
Met de komst van de WWZ geldt er bij een instemming met de opzegging en bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden een wettelijke bedenktijd. De werknemer krijgt een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen hij/zij zijn instemming kan herroepen. De werknemer hoeft hiervoor geen reden op te geven. Als de werknemer dit doet, wordt de arbeidsovereenkomst niet geacht te zijn beëindigd.
In beide gevallen kan de werknemer zich bedenken. Dit geldt overigens niet voor de werkgever. Nadat de werknemer schriftelijk heeft verklaard in te stemmen met de opzegging of de vaststellingsovereenkomst heeft ondertekend, kan hij nog gedurende twee weken daarna zonder opgaaf van redenen schriftelijk zijn instemming herroepen of de vaststellingsovereenkomst ontbinden. Deze bedenktermijn wordt verlengd tot drie weken indien de werkgever de werknemer niet binnen twee werkdagen na de instemming schriftelijk op de bedenktermijn heeft gewezen dan wel de bedenktermijn niet heeft opgenomen in de vaststellingsovereenkomst.
Gaat een werknemer binnen zes maanden na een herroeping of ontbinding opnieuw akkoord met opzegging of sluit hij opnieuw een vaststellingsovereenkomst, dan komt hem niet opnieuw een herroepings- of ontbindingsrecht toe.
Hulp bij Ontslag met wederzijds goedvinden kan heel snel met Judex Hulp. De expert van Judex Hulp zal samen met u tot een zo snel mogelijke goede afhandeling van de ontslagzaak komen.
Bekijk via deze link de pakketten rondom Ontslag met wederzijds goedvinden.
Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?
Onze ervaren experts helpen u graag verder
Welke dienst past het beste bij uw situatie?
-
Ontslag bij wederzijds goedvinden
U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.
Meer weten -
Ontslag op staande voet
Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.
Meer weten -
Hulp bij ontslag
Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.
Meer weten
Aangesloten bij:
Ook interessant voor u:
- Bedrijfseconomisch ontslag, wat is dat?
- Ben ik verplicht mijn bedrijfseigendommen in te leveren bij ontslag?
- Collectief ontslag
- Faillissement en ontslag
- Geschillen over ontslag met wederzijds goedvinden
- Heb ik bij bedrijfseconomisch ontslag recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik bij disfunctioneren recht op een transitievergoeding?
- Heb ik bij ontslag wegens een vertrouwensbreuk recht op een ontslagvergoeding?
- Heb ik na ontslag op staande voet nog recht op een ontslagvergoeding?
- Hoe vecht ik mijn ontslag aan?