fbpx
Ga naar content

Ontslag met wederzijds goedvinden voor ambtenaren

Ook als ambtenaar is het soms mogelijk om met uw werkgever een beëindigingsregeling te treffen. In feite gaat het dan om een situatie waarbij u in overleg met uw werkgever afspraken maakt over de voorwaarden waaronder uw dienstverband gaat eindigen.

In de praktijk komt een aantal varianten voor.

Bij het treffen van een beëindigingsregeling zal uw werkgever rekening houden met het feit dat een overheidswerkgever eigen risicodrager is als het gaat om uw werkloosheidsuitkering. Dit eigen risicodragerschap betekent dat uw werkgever uw werkloosheidsuitkering uit eigen middelen moet betalen.

Daar komt bij dat ambtenaren naast een WW-uitkering vaak recht hebben op een bovenwettelijke uitkering. Dus ook na uw ontslag kan uw werkgever nog steeds te maken hebben met aanzienlijke (uitkerings)kosten.

Hulp bij ontslag

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar

  • Hogere vergoeding
  • Ervaren team
  • Direct een expert aan de lijn

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Na aanvraag binnen 1 uur contact

Vraag adviesgesprek aan

Ontslagvergoeding voor ambtenaren
Als het gaat om een beëindigingsregeling voor ambtenaren is het niet ongebruikelijk dat afgesproken wordt om uw uitkeringsrechten af te kopen voor een bedrag ineens. U krijgt dus eigenlijk een ontslagvergoeding onder de voorwaarde dat u afziet van verdere uitkeringsrechten.

In de praktijk is het dan vaak de bedoeling dat u ontslagen wordt op eigen verzoek. Bij een ontslag op eigen verzoek komt de ambtenaar immers niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

Een voorbeeld.
Michiel is als ambtenaar werkzaam bij het ministerie van Financiën. Op enig moment raakt hij verwikkeld in een arbeidsconflict. De spanningen lopen behoorlijk hoog op en Michiel besluit een advocaat in te schakelen.

Deze advocaat rekent voor Michiel uit dat hij na een eventueel ontslag gedurende tien jaar recht heeft op een WW-uitkering plus bovenwettelijke uitkering van ongeveer 40.000 euro per jaar. Als Michiel de volledige uitkeringsduur recht houdt op deze uitkering, gaat het in totaal dus om 400.000 euro aan uitkeringen.

De advocaat van Michiel neemt contact op met de werkgever. Na enig onderhandelen is de werkgever bereid om Michiel een afkoopsom te betalen van 125.000 euro. In ruil hiervoor moet Michiel dan wel afzien van al zijn uitkeringsrechten. Voor Michiel is dit aanbod acceptabel. Hij is toch van plan een eigen onderneming op te starten en hij kan de afkoopsom prima gebruiken als een startkapitaal.

De afkoopsom wordt vaak gebaseerd op de totale gekapitaliseerde waarde van u uitkering. Deze totale gekapitaliseerde uitkeringsuitspraken worden dan tegen een bepaald percentage afgekocht. In de praktijk komt een percentage van 30% vaak voor.

Een beëindigingsregeling wordt ook vaak gebaseerd op de ontslaggrond ‘ontslag op andere gronden.’ Dit is een ontslaggrond die veel wordt toegepast als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie. Ook in deze situatie kan er een financiële regeling getroffen worden. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een (beperkte) financiële vergoeding ineens in combinatie met een uitkering. Deze uitkering wordt dan door uw werkgever gegarandeerd.

De hoogte van de vergoeding ineens zal vaak afhangen van uw onderhandelingspositie. Als de werkgever beschikt over een slecht dossier, zou de vergoeding hoger moeten uitvallen. Soms worden vergoedingen gebaseerd op de zogenaamde kantonrechtersformule. Deze formule wordt in het ambtenarenrecht niet al te vaak toegepast.

Naast puur financiële bedragen, kan in een beëindigingsregeling ook een afspraak worden gemaakt over opleiding en/of outplacement. Ook kan een vergoeding voor kosten van rechtsbijstand worden opgenomen. Soms wordt een voorziening voor pensioenschade opgenomen.

In de praktijk komt het ook vaak voor dat ontslag op termijn plaatsvindt. Op deze wijze heeft u de mogelijkheid om u te oriënteren op de arbeidsmarkt of het opzetten van een eigen bedrijf terwijl uw salaris nog even doorloopt.

 

Hulp bij Ontslag met wederzijds goedvinden kan heel snel Judex Hulp. De expert van Judex Hulp zal samen met u tot een zo snel mogelijke goede afhandeling van de ontslagzaak komen.

Bekijk via deze link de pakketten rondom Ontslag met wederzijds goedvinden.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven