Ga naar content

Oproepkracht en ziekte

Of u als oproepkracht bij ziekte of arbeidsongeschiktheid recht heeft op doorbetaling van (70% van) uw loon, hangt af van de vraag wanneer u ziek bent geworden. Als u ziek wordt tijdens een oproep, dan heeft u recht op doorbetaling van minimaal 70% van uw loon gedurende de resterende afgesproken werkperiode.

Een voorbeeld.

U bent opgeroepen om woensdag, donderdag en vrijdag te werken. U gaat woensdag aan de slag, maar aan het einde van de dag wordt u ziek. U meldt zich de volgende ochtend (donderdag) ziek bij uw werkgever. Uw werkgever is dan verplicht om u minimaal 70% van uw loon over donderdag en vrijdag uit te betalen. Mogelijk is hij zelfs verplicht om bij ziekte uw volledige loon door te betalen. Dit kan het geval zijn als een van toepassing zijnde CAO dit bepaalt of als het in het bedrijf waarvoor u werkt gebruikelijk is dat bij ziekte geen 70 maar 100% van het loon wordt doorbetaald.

Maar let op: een werkgever mag in de oproepovereenkomst een bepaling opnemen op grond waarvan de eerste twee ziektedagen (zogenaamde wachtdagen) voor uw eigen rekening komen.

Ziek worden tussen twee oproepen in 
Als u ziek wordt tussen twee oproepen in, dan heeft u alleen recht op doorbetaling van minimaal 70% van uw loon indien u al bent opgeroepen voor werkzaamheden én u deze oproep geaccepteerd heeft. Ook als u voor een vaste dag of een vast tijdstip bent ingeroosterd, heeft u recht op doorbetaling van uw loon. Wordt u dus ziek tussen twee oproepen in terwijl u nog geen bericht ontvangen heeft wanneer u weer opnieuw werkzaamheden zou kunnen verrichten, dan kunt u geen doorbetaling van uw loon claimen.

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven