Ga naar content

Proeftijd bij wisselende werkgevers

Een proeftijd is bedoeld om beide partijen de gelegenheid te bieden om elkaar als het ware uit te proberen. Als uw arbeidsovereenkomst op enig moment beëindigd is en de werkgever biedt u kort daarna een nieuwe arbeidsovereenkomst met proeftijd aan voor min of meer dezelfde functie, dan is deze proeftijd niet geldig.

 

Ook mag de werkgever geen nieuwe proeftijd verlangen bij een verlenging van uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De werkgever heeft namelijk voldoende gelegenheid gehad om uw capaciteiten te kunnen beoordelen.

 

Maar als het gaat om een nieuwe arbeidsovereenkomst tussen u en de werkgever waarbij het gaat om andere werkzaamheden waarvoor andere vaardigheden of verantwoordelijkheden verlangd worden, dan kan een nieuwe proeftijd wel toelaatbaar zijn. Het gaat er dus om in hoeverre de werkzaamheden tussen de nieuwe en de vorige arbeidsovereenkomst overeenkomen. Naarmate de verschillen tussen de oude en de nieuwe functie groter zijn, des te groter is de kans dat de werkgever opnieuw een proeftijd in uw arbeidsovereenkomst mag verlangen.

 

Proeftijd bij wisselende werkgevers
Een proeftijd is niet geldig als de werkgever in feite een soort opvolger is van een vorige werkgever en u min of meer dezelfde werkzaamheden bent blijven verrichten. Stel dat u eerst drie maanden voor een uitzendbureau bij een opdrachtgever gewerkt heeft. Vervolgens treedt u bij deze opdrachtgever in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor de duur van een jaar met een proeftijd van een maand. Als u bij de opdrachtgever dezelfde werkzaamheden verricht die u ook al via het uitzendbureau verrichte, dan is de proeftijd niet geldig.

 

Een vergelijkbare situatie kan zich voordoen als u binnen een concern na elkaar bij verschillende werkmaatschappijen in dienst treedt. Ook hier geldt dat een proeftijd niet geldig is als de werkzaamheden die u verricht en de verantwoordelijkheden die daarbij horen min of meer gelijk zijn.

 

Tot slot kunt u ook denken aan een situatie van doorstart bij een faillissement. Als de eigenaar van de failliete onderneming een doorstart wil maken en u een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt met een proeftijd, dan zou ook deze proeftijd door een rechter ongeldig verklaard kunnen worden.

 

Ook interessant voor u:

Heeft u een juridische vraag?

Omschrijf uw situatie bij Judex middels ons contactformulier en wij nemen binnen 24 uur contact op. Judex hulp is 7 dagen bereikbaar, kosteloos en vrijblijvend.

Stel uw juridische vraag
Terug naar boven