fbpx
Ga naar content

Vervalt mijn concurrentiebeding als ik een andere functie vervul?

Het komt regelmatig voor dat een werknemer vandaag de dag een totaal andere functie vervult dan de functie die hij vervulde op het moment van ondertekening van het concurrentiebeding. Stel dat u als werknemer ooit begonnen bent als jongste medewerker maar door carrièreverloop inmiddels in een leidinggevende positie als manager werkzaam bent. Is uw concurrentiebeding dat destijds is overeengekomen (en sindsdien nooit meer is aangepast) dan nog steeds geldig?

Deze vraag is helaas niet met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Volgens de huidige rechtspraak moet een concurrentiebeding opnieuw schriftelijk worden overeengekomen als de volgende voorwaarden zich voordoen:

  • er is sprake van een ingrijpende functiewijziging, en
  • door deze ingrijpende functiewijziging is het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder gaan drukken.

Wat betekent dit nu in de praktijk? In de eerste plaats moet het dus gaan om een ingrijpende wijziging van uw functie. Als er sprake is van een normaal en te verwachten carrièreverloop, bijvoorbeeld van accountmanager naar senior-accountmanager, dan is de kans groot dat een rechter zal oordelen dat dit geen ingrijpende wijziging van de functie is.

Is het concurrentiebeding een grotere belemmering gaan vormen?
De tweede voorwaarde is misschien nog wel lastiger te beoordelen. De rechter zal moeten beoordelen of het concurrentiebeding door de functiewijziging voor u een grotere belemmering is gaan vormen dan voorheen. De rechter zal dan bijvoorbeeld kijken naar de vraag of u ondanks het concurrentiebeding nog reële mogelijkheden heeft op de arbeidsmarkt en/of u mogelijk nog als zelfstandige aan de slag kunt.

Als aan beide voorwaarden voldaan is, dan is de kans groot dat een rechter het concurrentiebeding ongeldig zal verklaren of dit beding in elk geval (fors) zal beperken. Als u denkt dat er in uw geval mogelijk sprake is van een dergelijke ingrijpende functiewijziging, dan is het raadzaam om hierover advies in te winnen bij een arbeidsrechtspecialist.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven