fbpx
Ga naar content

Wanneer ben ik een freelancer?

Een freelancer is in feite niets anders dan een (kleine) ondernemer. In plaats van freelancer wordt ook vaak gesproken over een ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel). Beide begrippen worden vaak door elkaar gebruikt.

U bent dus een freelancer (of ZZP’er) als u werkt als zelfstandige en wanneer u uw diensten aanbiedt aan verschillende opdrachtgevers. Als u overweegt om als freelancer aan de slag te gaan, dan zijn er ten opzichte van een normale werknemer een aantal voor- en nadelen te noemen:

Voordelen van freelancer ten opzichte van werknemer

  • U bent zelfstandig ondernemer en u staat niet in een gezagsverhouding tot een werkgever. U bent dus redelijk vrij in de wijze waarop u uw werkzaamheden verricht.
  • Uw beloning kan (aanzienlijk) hoger zijn dan dat van een werknemer die vergelijkbare werkzaamheden doet.
  • Als u goed bent in uw werk en er is veel vraag naar uw diensten, dan kunt u steeds kiezen voor de leukste, interessantste en financieel aantrekkelijkste opdrachten.
  • Als u voor veel verschillende opdrachtgevers werkt, heeft u steeds een wisselende werkomgeving.

Nadelen van freelancer ten opzichte van werknemer

  • Juist omdat u zelfstandig ondernemer bent, moet u zelf zorgen voor voldoende werkzaamheden. Het werven van nieuwe opdrachten is dus een essentieel onderdeel van het freelancer zijn. Voor u als freelancer geldt: geen werk, geen inkomen. Bij ziekte of andere calamiteiten krijgt u geen inkomsten als u geen prestatie levert.
  • Als ondernemer moet u een boekhouding bijhouding, zorgen voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en eventuele vergunningen aanvragen. U krijgt dus te maken met de nodige rompslomp.
  • Als uw opdrachtgever niet betaalt, bijvoorbeeld omdat hij niet tevreden is over de geleverde werkzaamheden, kan het soms lastig en kostbaar zijn om uw honorarium geïncasseerd te krijgen.

Als u tot het besluit komt dat u daadwerkelijk als freelancer of ZZP’er aan de slag wilt, dan is een start vrij snel gemaakt. U dient de volgende stappen te doorlopen:

  • Neem contact op met de Kamer van Koophandel. U dient zich als ondernemer in te schrijven in het handelsregister. Daarnaast kan de Kamer van Koophandel u van praktische tips voorzien.
  • Neem contact op met de Belastingdienst. U kunt hier terecht voor een VAR-verklaring en een BTW-nummer. Overigens is niet in alle gevallen een BTW-nummer verplicht. Sommige werkzaamheden zijn niet BTW-plichtig.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven