fbpx
Ga naar content

Wat is een geheimhoudingsbeding precies?

Een geheimhoudingsbeding is een vrij veel voorkomende bepaling in een arbeidsovereenkomst. Met een geheimhoudingsbeding probeert uw werkgever te voorkomen dat u bedrijfsgevoelige informatie deelt met anderen, bijvoorbeeld met een nieuwe werkgever.

Het is vaak lastig om exact vast te stellen welke informatie onder de werking van het geheimhoudingsbeding valt. Voor de hand ligt natuurlijk dat u financiële gegevens en klantgegevens van uw werkgever niet aan derden bekend mag maken. Ook specifieke bedrijfsprocessen of productkenmerken zullen veelal onder het geheimhoudingsbeding vallen.

Veel geheimhoudingsbedingen zijn gekoppeld aan een boetebepaling. Als u het beding overtreedt dan bent u per keer of per dag een bepaalde boete verschuldigd die al snel kan oplopen dat vele duizenden euro’s. Uiteraard zal de werkgever wel moeten kunnen bewijzen dat u het geheimhoudingsbeding geschonden hebt en kan een rechter de eventueel vervallen boetesommen matigen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven