fbpx
Ga naar content

Wat is een relatiebeding?

Met een relatiebeding wordt in het algemeen een beding bedoelt op grond waarvan het u verboden wordt om na het einde van de arbeidsovereenkomst nog contact te onderhouden met relaties van de werkgever. U mag in principe wel in dienst treden bij een concurrerende onderneming of zelf een concurrerende onderneming starten.

Een relatiebeding wordt door de meeste juristen beschouwd als een soort concurrentiebeding, maar dan een lichte vorm hiervan. Een relatiebeding heeft in het algemeen namelijk een minder beperkende werking dan een concurrentiebeding. U mag namelijk wel in dienst treden bij een concurrerende onderneming of zelf een concurrerende onderneming starten.

Welke relaties vallen onder de reikwijdte van een relatiebeding?

Bij een relatiebeding ontstaat nogal eens discussie over de vraag wie eigenlijk precies een relatie van de werkgever is. Soms is aan het relatiebeding een concrete lijst met relaties toegevoegd waardoor vrij duidelijk is met welke partijen u geen contact meer mag onderhouden. Maar het komt ook geregeld voor dat niet omschreven is welke relaties onder het relatiebeding vallen. Een veel voorkomende formulering bij een relatiebeding is de volgende:

“Relaties zijn alle bedrijven en organisaties aan wie de werkgever in het jaar voorafgaand aan het einde van de arbeidsovereenkomst producten of diensten heeft geleverd en/of aan wie de werkgever in die periode een offerte heeft uitgebracht.”

Sommige grote ondernemingen (denk aan telecom- en ICT-ondernemingen) hebben een relatiebestand dat zo groot is, dat handhaving van een algemeen relatiebeding voor u tot gevolg zou hebben dat u in feite met vrijwel niemand meer zaken zou mogen doen. Een relatiebeding mag u het werken niet onmogelijk maken. In een dergelijk geval mag u van uw oude werkgever verwachten dat hij de lijst met relaties inkort tot een aantal kernrelaties. Is uw werkgever hier niet toe bereid, dan zou u een gang naar de rechter kunnen overwegen.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven