Ga naar content

Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst en payrolling?

Payrolling lijkt erg veel op uitzenden. Bij payrolling gaat het ook om drie partijen: het payrollbedrijf (de formele werkgever), de inlener en de werknemer. Het payrollbedrijf sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer om deze vervolgens bij de inlener aan het werk te stellen.

Het belangrijkste verschil met uitzenden is dat de werving en selectie van de werknemer bij payrolling plaatsvindt door de inlener. De inlener selecteert dus de werknemer waarmee hij wil werken en verzoekt het payroll bedrijf vervolgens om deze werknemer in dienst te nemen. Op die manier wil een werkgever de normale werkgeversrisico’s zoals loondoorbetaling bij ziekte en ontslag uitsluiten. Het payrollbedrijf is namelijk de formele werkgever en is verantwoordelijk voor dergelijke zaken.

Omdat werkgevers steeds vaker streven naar maximale flexibiliteit betreffende arbeidsrelaties, komt het regelmatig voor dat een werkgever zijn personeelsbestand “overdraagt” aan een payrollonderneming. U bent als werknemer niet verplicht om aan een dergelijke overdracht mee te werken. Houd er in elk geval rekening mee dat als u met een dergelijk overgang instemt, uw dienstverband vanaf dat moment overgaat naar de payrollonderneming.

Ook interessant voor u:

Op zoek naar een mediator?

We hebben een handige vergelijker ontwikkeld die gebruikt kan worden om een geschikte mediator te vinden voor o.a. hulp bij scheiding.

Vind uw mediator
Terug naar boven