Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst en payrolling?

Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen een uitzendovereenkomst en payrolling?

Payrolling lijkt erg veel op uitzenden. Bij payrolling gaat het ook om drie partijen: het payrollbedrijf (de formele werkgever), de inlener en de werknemer. Het payrollbedrijf sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer om deze vervolgens bij de inlener aan het werk te stellen.

Het belangrijkste verschil met uitzenden is dat de werving en selectie van de werknemer bij payrolling plaatsvindt door de inlener. De inlener selecteert dus de werknemer waarmee hij wil werken en verzoekt het payroll bedrijf vervolgens om deze werknemer in dienst te nemen. Op die manier wil een werkgever de normale werkgeversrisico's zoals loondoorbetaling bij ziekte en ontslag uitsluiten. Het payrollbedrijf is namelijk de formele werkgever en is verantwoordelijk voor dergelijke zaken.

Omdat werkgevers steeds vaker streven naar maximale flexibiliteit betreffende arbeidsrelaties, komt het regelmatig voor dat een werkgever zijn personeelsbestand "overdraagt" aan een payrollonderneming. U bent als werknemer niet verplicht om aan een dergelijke overdracht mee te werken. Houd er in elk geval rekening mee dat als u met een dergelijk overgang instemt, uw dienstverband vanaf dat moment overgaat naar de payrollonderneming.

Op zoek naar een advocaat die bij uw situatie past?

VRAAG GRATIS ADVIES Advies aanvragen

Hier zijn wij trots op:

  • Judex krijgt 4 van de 5 sterren op service gebied!
  • Er zijn meer dan 948 vragen gesteld dit jaar
Advies aanvragen

Hoe werkt gratis vragen naar advies?

  1. 1 U stuurt uw vraag op naar Judex.nl
  2. 2 Wij matchen uw vraag met een van onze experts
  3. 3 Een expert beantwoord binnen 24 uur uw vraag