Ga naar content

Kan ik ook ontslag op staande voet nemen?

Als werknemer kunt u ook ontslag op staande voet nemen, ook al komt dit weinig voor. Als u ontslag op staande voet neemt, betekent dit dat u uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzegt zonder dat u daarbij een opzegtermijn in acht neemt.

Hulp bij ontslag

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar

 • Hogere vergoeding
 • Ervaren team
 • Direct een expert aan de lijn

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Na aanvraag binnen 1 uur contact

Vraag adviesgesprek aan

U bent alleen gerechtigd om ontslag op staande voet te nemen als er sprake is van een ernstige situatie (een zogenaamde dringende reden). U kunt bijvoorbeeld denken aan de situatie dat:

 • uw werkgever u beledigt, bedreigt of intimideert
 • uw werkgever uw loon niet meer betaalt

Toch is het maar de vraag of u er bij deze omstandigheden verstandig aan doet om zelf met onmiddellijke ingang ontslag te nemen. Het gevolg is namelijk dat uw arbeidsovereenkomst direct eindigt en u mogelijk ook in discussie met het UWV raakt over een eventuele WW-uitkering.

De meeste werknemers zullen zich dan ook ziek melden als er sprake is van ernstig wangedrag van de werkgever of andere extreme redenen waarom het niet langer verantwoord is om door te werken.

Als u er voor kiest om ontslag op staande voet te nemen, dan heeft u wel recht op een schadevergoeding. Tenminste, als u terecht ontslag op staande voet genomen heeft. De kans is groot dat uw werkgever dit betwist. In dat geval is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk.

Neem nooit ontslag op staande voet zonder voorafgaand juridisch advies. U zet daarmee mogelijk niet alleen uw baan en uw inkomen op het spel, maar ook uw recht op een WW-uitkering.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven