Ga naar content

Kan ik tijdens de proeftijd altijd ontslagen worden?

Omdat de proeftijd bedoeld is om beide partijen de mogelijkheid te geven om elkaar gedurende een beperkte periode vrijblijvend uit te proberen, kunt u tijdens deze periode bijna altijd ontslagen worden.

In de proeftijd kunt u ontslagen worden:

 • zonder dat de werkgever een opzegtermijn hoeft te hanteren
 • ook als u ziek, arbeidsongeschikt of zwanger bent
 • zonder dat de werkgever een ontslagprocedure hoeft te voeren

Uw werkgever kan u dus ergens in de proeftijd van het ene op het andere moment ontslaan, net zoals u zelf ook op elk moment tijdens de proeftijd ontslag kunt nemen. Veel werknemers voelen zich tijdens de proeftijd dan ook ‘vogelvrij’. Aan de ene kant is dit gevoel begrijpelijk, u kunt namelijk in de proeftijd op elk moment ontslagen worden.

Alleen in uitzonderlijke situaties kunt u bezwaar maken tegen ontslag in de proeftijd. Er moet dan sprake zijn van:

 • Ontslag voor aanvang van de proeftijd
 • Misbruik van de proeftijd

Ontslag voor aanvang van de proeftijd

Soms komt het voor dat uw werkgever nog voordat de proeftijd begonnen is, het dienstverband al wil beëindigen. In het algemeen wordt aangenomen dat een opzegging van de arbeidsovereenkomst voorafgaande aan de aanvang van de proeftijd toegestaan is.

Toch kan de opzeggende partij, afhankelijk van de omstandigheden van het geval, verplicht zijn om in die situatie de andere partij een (beperkte) schadevergoeding te betalen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat u al maandenlang met deze werkgever in gesprek bent en dat u slechts een enkele dag voorafgaand aan de start van uw werkzaamheden krijgt te horen dat er geen werk voor u is. In dat geval zou een rechter best tot de conclusie kunnen komen dat u recht heeft op een bepaalde schadevergoeding.

Misbruik van de proeftijd

Misbruik van de proeftijd is in feite een verzamelbegrip. Het gaat dan om een situatie waarbij (meestal) de werkgever het dienstverband in de proeftijd beëindigt vanwege een reden die een rechter onredelijk vindt. Uit rechterlijke uitspraken blijkt bijvoorbeeld dat er sprake kan zijn van misbruik van de proeftijd als:

 • U in feite ontslagen wordt vanwege het feit dat u ziek of zwanger bent. U mag dus op zich wel ontslagen worden tijdens ziekte of zwangerschap, dit mag echter niet de reden van het ontslag vormen.
 • U ontslagen wordt vanwege discriminatie.
 • U ontslag wordt terwijl uw werkgever helemaal nog geen kennis heeft kunnen nemen van uw capaciteiten.

Als een rechter tot de conclusie komt dat er sprake is geweest van misbruik van de proeftijd, dan zal dit in de meeste gevallen betekenen dat u recht heeft op een schadevergoeding. Wilt u weten of ontslag in uw situatie eigenlijk wel mogelijk is? Gebruik dan de online tool Ontslagchecker. U krijgt dan binnen enkele minuten een betrouwbare indicatie of o.a. ontslag in de proeftijd wel of niet toegestaan is. 

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven