Ga naar content

Kan ik zelf ontslag nemen wegens een vertrouwensbreuk?

Het is natuurlijk mogelijk dat uw werkgever zich zodanig gedragen heeft dat er een vertrouwensbreuk aan uw zijde ontstaan is. In dat geval staan u grofweg twee mogelijkheden ter beschikking:

 1. U kunt en mag natuurlijk op elk gewenst moment uw dienstverband opzeggen. Voor de meeste werknemers is dit geen wenselijke optie. U verliest uw baan en salaris, maar bovendien loopt u een groot risico om uw WW-uitkering te verliezen. Alleen als u er in slaagt het UWV te overtuigen van het feit dat uw ontslagname onvermijdelijk was, kunt u uw recht op WW veiligstellen. Maar dit is geen gemakkelijke opgave.
 2. U kunt de rechter vragen om uw arbeidsovereenkomst te ontbinden en u daarbij een ontslagvergoeding toe te kennen. In het overgrote deel van de ontslagprocedures is het de werkgever die de ontslagaanvraag indient, maar de omgekeerde situatie is zeker niet uitgesloten. Als u dus van mening bent dat uw werkgever zich (zeer) onfatsoenlijk of onzorgvuldig gedragen heeft, zou u kunnen overwegen om bij de rechter een ontslagverzoek in te dienen. Laat u op voorhand wel goed juridisch informeren over uw kansen en risico’.

Het is dus goed mogelijk dat u van mening bent dat er tussen u en uw werkgever een vertrouwensbreuk ontstaan is waardoor een verdere samenwerking onmogelijk geworden is. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij:

 • Uw werkgever u hele concrete toezeggingen gedaan heeft (bijvoorbeeld over uw carrièreverloop) en deze toezeggingen vervolgens niet nakomt.
 • U ten onrechte beschuldigd bent van ontoelaatbaar gedrag waardoor uw goede naam besmeurd is.
 • Uw werkgever uw functie zodanig heeft uitgehold waardoor u nauwelijks nog zinvolle werkzaamheden over heeft.
 • U het slachtoffer bent van pestgedrag (‘mobbing’) van collega’s met medeweten van uw werkgever of in een situatie waarbij uw werkgever niet wil ingrijpen.

Zorg in elk geval dat u juridisch advies inwint voordat u uw werkgever meedeelt dat u vanwege een vertrouwensbreuk een einde aan het dienstverband wilt maken.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven