fbpx
Ga naar content

Levert werkweigering ontslag op staande voet op?

Als werknemer heeft u de plicht om de redelijke opdrachten van uw werkgever uit te voeren. Als u dit niet doet dan wordt dit gezien als werkweigering. Het gaat hierbij nadrukkelijk om een ‘redelijke’ opdracht. Het weigeren van een ‘onredelijke’ opdracht wordt dan ook niet als werkweigering gezien. Werkweigering kan tot verschillende gevolgen leiden, waaronder ontslag op staande voet.

Hulp bij ontslag

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar

 • Hogere vergoeding
 • Ervaren team
 • Direct een expert aan de lijn

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Na aanvraag binnen 1 uur contact

Vraag adviesgesprek aan

Gevolgen

Werkweigering zal in principe niet direct de meest drastische gevolgen hebben. Het is denkbaar dat uw werkgever u eerst een officiële waarschuwing geeft. Een wat groter gevolg is dat uw loon niet wordt betaald over de periode dat u werk heeft geweigerd. Het kan ook gebeuren dat uw werkgever toch over wil gaan tot ontslag en dat het weigeren van werk daarvoor een dringende reden is. Uw werkgever kan een ontbindingsprocedure via de kantonrechter starten, maar hij kan ook overgaan tot ontslag op staande voet. Werkweigering is een voorbeeld van een dringende reden en kan derhalve leiden tot ontslag op staande voet. Aan ontslag op staande voet zijn de volgende eisen verbonden:

 • Het moet gaan om een dringende reden
 • Het ontslag vindt meteen plaats zodra de werkgever de dringende reden heeft geconstateerd
 • Deze reden wordt u bij het ontslag direct medegedeeld

Alleen wanneer aan deze eisen is voldaan, kan worden gesproken van een rechtsgeldig ontslag op staande voet. Dit hangt dus af van uw specifieke situatie.

Het is verstandig om niet zomaar werk te weigeren en u zo veel mogelijk welwillend op te stellen. Hiermee kunt u voorkomen dat uw inkomen of uiteindelijk een eventuele WW-uitkering in gevaar komt.

Niet eens met het ontslag op staande voet

Wanneer u het niet eens bent met het ontslag op staande voet, bijvoorbeeld omdat u de dringende reden betwist, kunt u het ontslag binnen 2 maanden aanvechten door een verzoekschrift in te dienen bij de rechtbank. Als de rechter het ontslag op staande voet ongedaan maakt, moet uw werkgever u een vergoeding betalen voor het misgelopen loon.

 

Hulp bij Ontslag op staande voet kan heel snel via Judex Hulp. De expert van Judex Hulp zal samen met u tot een zo snel mogelijke goede afhandeling van de ontslagzaak komen.
Bekijk via deze link de pakketten rondom Ontslag op staande voet.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven