Ga naar content

Moet mijn werkgever vakantiedagen uitbetalen bij ontslag?

Wanneer u ontslag neemt of u wordt ontslagen, moet aan het einde van uw dienstverband nog een eindafrekening plaatsvinden. Ondanks uw ontslag heeft u hier nog steeds recht op. Diverse zaken dienen hierbij betrokken te worden. Dit werkt twee kanten op: enerzijds kan de werkgever nog het één en ander aan u verschuldigd zijn, anderzijds kan de werkgever op u een vordering hebben. Over de eindafrekening kunt u tijdens een gesprek met uw werkgever worden geïnformeerd, en/of de afspraken worden in een vaststellingsovereenkomst vastgelegd.

Opgebouwde vakantiedagen

Tijdens uw dienstverband bouwt u vakantiedagen op. Bij beëindiging van uw arbeidsovereenkomst kan het zo zijn dat u nog vakantiedagen ‘open heeft staan’ waarvan u nog geen gebruik heeft gemaakt. U heeft dan ook recht op uitbetaling van deze vakantiedagen. Het feit dat u de dagen niet heeft opgenomen wil namelijk niet zeggen dat u er geen recht meer op heeft of dat het recht verloopt. Uw werkgever kan niet van u vragen dat u de dagen alsnog opneemt. U kunt er wel zelf voor kiezen om tot het einde van uw dienstverband uw vakantiedagen (deels) nog op te nemen. Dit moet wel redelijk zijn ten opzichte van de nog te verrichten werkzaamheden.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Het wettelijke aantal vakantiedagen waar u recht op heeft is 4 keer het aantal dagen dat u per week werkt. Als u dus 5 dagen in de week werkt, heeft u jaarlijks recht op 20 vakantiedagen. Vaak wordt in de CAO of uw arbeidsovereenkomst echter bepaald dat u recht heeft op meer vakantiedagen, ook wel bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. De uitbetaling van vakantiedagen bij ontslag geldt voor zowel de wettelijke als de bovenwettelijke vakantiedagen.

Vakantietoeslag

Naast de opgebouwde wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, heeft u jaarlijks ook recht op vakantiegeld. Dit bouwt u elk jaar op en wordt 1 keer per jaar aan u uitgekeerd (meestal in mei). Het vakantiegeld dat u heeft opgebouwd tot aan het ontslag wordt net als uw vakantiedagen aan u uitgekeerd bij beëindiging van het dienstverband.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven