fbpx
Ga naar content

Wanneer kan ik ontslagen worden wegens een vertrouwensbreuk?

Het is moeilijk om exact aan te geven wanneer er sprake is van een zodanige vertrouwensbreuk dat u om die reden ontslagen kunt worden. In elk geval kan uw werkgever niet volstaan met de enkele opmerking dat hij geen vertrouwen meer heeft in een verdere samenwerking.

Uw werkgever zal aannemelijk moeten maken dat:

 • Er zich voldoende zwaarwichtige feiten of omstandigheden hebben voorgedaan om te kunnen stellen dat er een vertrouwensbreuk ontstaan is, en
 • De vertrouwensbreuk definitief en onherstelbaar is.

Hulp bij ontslag

Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar

 • Hogere vergoeding
 • Ervaren team
 • Direct een expert aan de lijn

Vrijblijvend adviesgesprek aanvragen

Na aanvraag binnen 1 uur contact

Vraag adviesgesprek aan

Stel dat uw werkgever u beschuldigt van diefstal of verduistering zonder dit te kunnen bewijzen. Als uw werkgever in een dergelijke situatie een ontslagaanvraag indient wegens een vertrouwensbreuk, zal deze ontslagaanvraag hoogstwaarschijnlijk afgewezen worden.

De werkgever moet dus wel kunnen bewijzen of in elk geval aannemelijk maken dat er zich bepaalde ernstige feiten hebben voorgedaan. Stel dat u werkzaam bent als accountmanager en uw werkgever heeft u al een aantal malen aangesproken op het feit dat u niet goed in staat bent om uit te leggen welke zakelijke relaties u op een bepaalde dag bezocht heeft. Vervolgens krijgt u een schriftelijke waarschuwing.

Enige tijd later confronteert de werkgever u met een schriftelijke verklaring van een van zijn relaties. Deze relatie beweert dat u hem nooit bezocht heeft op de dag dat u uw werkgever juist gemeld heeft deze relatie uitgebreid gesproken te hebben. Uw werkgever kan in een dergelijke situatie met grote kans van slagen een ontslagprocedure wegens een vertrouwensbreuk starten. De feiten zijn voldoende ernstig (het voorliegen van uw werkgever) en de werkgever kan de feiten bewijzen of in elk geval aannemelijk maken (de schriftelijke verklaring van de zakelijke relatie).

Bij de afweging of de werkgever u kan ontslaan wegens een vertrouwensbreuk wordt ook rekening gehouden met:

 • De lengte van uw dienstverband.
 • Uw staat van dienst. Heeft u altijd goed gefunctioneerd?
 • De vraag of u al eens eerder gewaarschuwd bent voor ontoelaatbaar gedrag.
 • De vraag of eventuele collega’s ook bij de zaak betrokken zijn. En zo ja, vraagt de werkgever ook voor hen ontslag aan?
 • Uw houding. Heeft u zelf geprobeerd om de verhouding tussen u en uw werkgever te normaliseren of heeft juist fel of zelfs agressief gereageerd?

De vraag of u rekening moet houden met ontslag hangt dus helemaal van uw specifieke omstandigheden af. Als u door uw werkgever geconfronteerd wordt met de opmerking dat hij vanwege een vertrouwensbreuk ontslag voor u gaat aanvragen, is het verstandig om zo spoedig mogelijk juridisch advies in te winnen.

In extreme gevallen zou uw werkgever zelfs kunnen besluiten om u ontslag op staande voet te geven. Het zal dan vaak om een zeer ernstige misdraging van uw kant moeten gaan.

 

Wilt u weten of ontslag in uw situatie eigenlijk wel mogelijk is? De experts van Judex kunnen u helpen bij elk geval van ontslag. Zij beoordelen uw rechtspositie en zorgen voor een zo’n optimaal mogelijk resultaat. U voert zelf de onderhandeling met werkgever of laat uw expert onderhandelen.

Bekijk via deze link de diensten rondom Ontslag.

 

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

 • Ontslag bij wederzijds goedvinden

  U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

  Meer weten
 • Ontslag op staande voet

  Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

  Meer weten
 • Hulp bij ontslag

  Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

  Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven