fbpx
Ga naar content

Wat gebeurt er als mijn werkgever surseance van betaling heeft aangevraagd?

Als uw werkgever financiële problemen heeft, kan hij surseance (uitstel) van betaling aanvragen. Uitstel van betaling is er in principe op gericht om het bedrijf wel te laten voortbestaan en een kans te geven op herstel. De rechter wijst dit slechts toe wanneer de financiële problemen op korte termijn op te lossen zijn. Hoewel de kans op faillissement groot is, hoeft dit dus niet per se altijd het gevolg te zijn. Als de surseance van betaling wordt afgewezen, zal het bedrijf hoogstwaarschijnlijk wel failliet gaan. Voor u als werknemer betekent surseance van betaling dat uw loon niet, of slechts gedeeltelijk, kan worden betaald.

Bewindvoerder

Indien de rechter uw werkgever uitstel van betaling heeft gegeven, wordt er een bewindvoerder aangewezen die samen met uw werkgever (de schuldenaar) de financiële situatie van het bedrijf gaat beheren. Dit houdt in dat de werkgever voor elke belangrijke beslissing de toestemming en medewerking van de bewindvoerder nodig heeft.

Schulden

Uw werkgever kan tijdens de surseance van betaling niet zomaar willekeurig schulden gaan aflossen. De schulden die zijn ontstaan vóór de surseance van betaling worden naar evenredigheid betaald. Dit betekent dat uw werkgever niet aan slechts één schuldeiser naar keuze kan betalen. Het gevolg kan dan zijn dat uw loon niet volledig kan worden betaald. De bewindvoerder kan in overleg met de schuldeisers wel een betalingsregeling afspreken. Deze afspraken moeten vervolgens wel door de rechtbank worden bevestigd.

Uitkering wegens betalingsonmacht

Bij surseance van betaling kunt u in aanmerking komen voor een uitkering van het UWV. Dit wordt ook wel een ‘uitkering wegens betalingsonmacht’ genoemd. Deze uitkering kunt u zelf bij het UWV aanvragen. In de volgende gevallen komt u wellicht voor deze uitkering in aanmerking:

  • Wanneer de rechter uw werkgever uitstel (surseance) van betaling heeft verleend
  • Wanneer uw werkgever failliet wordt verklaard
  • Wanneer uw werkgever een schuldsaneringsregeling heeft
  • Wanneer uw loon niet wordt betaald, uw werkgever onbereikbaar is en de bedrijfsactiviteiten zijn gestopt

Hoogte uitkering

De hoogte van de uitkering is afhankelijk van wat u nog tegoed heeft van uw werkgever. Ook vakantiedagen, vakantiegeld, overuren, de dertiende maand en onkostenvergoeding worden hier (onder andere) in meegenomen.

Register

Wanneer de surseance van betaling is toegewezen wordt dit bekend gemaakt in het Centraal Insolventieregister, waarbij tevens de naam van de bewindvoerder wordt vermeld. Dit register kunt u raadplegen om te achterhalen of het bedrijf waar u werkt uitstel van betaling heeft gekregen.

Heeft u hulp nodig bij uw ontslag situatie?

Onze ervaren experts helpen u graag verder

Welke dienst past het beste bij uw situatie?

  • Ontslag bij wederzijds goedvinden

    U voert zelf de onderhandeling met de werkgever of u laat uw expert onderhandelen.

    Meer weten
  • Ontslag op staande voet

    Uw persoonlijke expert voert namens u de onderhandeling.

    Meer weten
  • Hulp bij ontslag

    Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste dienst.

    Meer weten

Aangesloten bij:

Ook interessant voor u:

Heeft u hulp nodig bij ontslag?

De experts van Judex zorgen voor de juiste ondersteuning bij ontslag. Na uw aanvraag nemen we binnen 24 uur contact met u op.

Bekijk diensten
Terug naar boven